Még zöldebb lehet a jövő

2023.06.17. 07:00

Keszthelyen már környezetkímélő e-rollerek is rendelkezésre állnak

Mostantól e-rollereket is lehet kölcsönözni Keszthelyen. Az összesen 90 elektromos járgány mintegy 30 felfestett dokkolóállomáson várja az érdeklődőket.

Péter B. Árpád

Egybecseng Keszthely zöld jövőképével. Manninger Jenő és Pongrácz Tamás a Fő téri dokkolóállomásnál

Fotó: Péter B. Árpád

A pénteki sajtótájékoztatón Manninger Jenő polgármester arról beszélt, „fontos, hogy a fiatalok is szeressék és élvezzék ezt a várost s úgy érezzék: korszerű környezetben élnek”.

– Természetesen szabályozott rendszert alakítunk ki a közreműködő céggel közösen, hiszen csak meghatározott helyeken lehet hagyni az e-rollereket, másrészt pedig ezek az eszközök maximum 22 kilométeres sebességre képesek, s vannak szakaszok, például a sétálóutca, a Fő tér és a Balaton-part, ahol óránként 10 kilométeres a korlát, amit a programozott rollerek automatikusan „betartanak” – fogalmazott Keszthely első embere. – Ez nagy előny a saját tulajdonú rollerekkel szemben, amelyekkel kapcsolatban az itt élőknek, vendégeknek esetleg lehetnek kellemetlen tapasztalatai.

Manninger Jenő leszögezte, ezek a járgányok gyors és környezetkímélő közlekedési lehetőséget kínálnak, a károsanyag-kibocsátásuk ugyanis nulla, emellett pedig növelik a város vonzerejét. A polgármester hozzátette, mindez a közlekedéskultúrát is javíthatja, s egybecseng Keszthely zöld jövőképével.

Pongrácz Tamás, a Bird Magyarország Zala vármegyei vezetője elmondta, az eszközöket telefonos alkalmazás – egészen pontosan egy QR-kód – segítségével bérelhetik az érdeklődők, s ez abban is segít, hogy a közeli dokkolóállomásokon milyen töltöttségű e-rollerek állnak rendelkezésre. Fizetni mobiltárcával vagy bankkártyával lehet.

Próbakör. A sajtótájékoztató után Manninger Jenő is felpattant az egyik e-rollerre
Fotó: Pétre B. Árpád

A szolgáltatás már Zalaegerszegen, illetve Budapesten, Dunaújvárosban és Békéscsabán is elérhető, s az üzemeltető cég számos további helyszínen, így például Nagykanizsán is tárgyal a bevezetéséről. Pongrácz Tamás szerint mindez „jó lehetőség arra, hogy csökkentsük a károsanyag-kibocsátást, másrészt pedig a települések belvárosát egy kicsit tehermentesítsük a gépjármű-forgalomtól”.

Portálunk kérdésére a szakember kifejtette: most készül az új KRESZ, így nincs még jogi szabályozás a használatukra, de azt javasolják: ugyanott és ugyanúgy közlekedjenek az e-rollerekkel, mint a kerékpárokkal, vélhetően a törvényalkotók is ezt írják majd elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában