43 éve szolgálja a közép-zalai falvakat

2023.06.29. 18:32

Díszpolgári címet kapott Farkas László plébános

Díszpolgári címet vett át Péter, Pál napján, felszentelésének 48. évfordulóján Farkas László, a Dióskált s a környező falvakat immáron 43 éve szolgáló plébános.

Péter B. Árpád

Farkas Lászlónak Kun Marcell adta át a díszpolgári címet, mellettük dr. Milus Lajos körjegyző

Fotó: Péter B. Árpád

Az önkormányzat épületében tartott ünnepi alkalommal Kun Marcell polgármester felidézte, e kitüntetést már 2020-ban, a közösség által tisztelt és szeretett plébános 70. születésnapján szerették volna átadni, de akkor a Covid nem tette lehetővé az ünneplést. „Most azonban törleszthetjük adósságunkat”, szögezte le a község első embere, emlékeztetve: Farkas László 1980 óta szolgál Dióskálon, s talán nincs is a faluban olyan ember, akivel ez idő alatt ne került volna kapcsolatba – például keresztelők, elsőáldozások, bérmálások, hittanórák, házasságkötések s hajdani hitvesi eskük megerősítése révén.

Az ünnepség résztvevői, elől (b-j) dr. Milus Lajos körjegyző, Kun Marcell és Farkas László
Fotó: Péter B. Árpád

– Mindig alázattal, odaadással, becsülettel szolgált, s valamilyen formában mindannyiunk életében szerepet játszott – fogalmazott a település vezetője. – Egy kis ünnepséggel persze nem lehet megköszönni ezt a sok-sok évet és áldozatot, de a magunk szerény módján azért megpróbáljuk: a mi Laci papunkat mától Dióskál díszpolgáraként köszönthetjük.

Farkas László – öndefiníciója szerint – puritán ember, s mint megjegyezte: szinte remegve hallgatta a polgármester méltató szavait, mert utálja, ha dicsérik. E kitüntetést az egyházközség s munkatársai, valamint az elhunyt hívek nevében vette át, nekik ajánlva azt.

A közösség hálája. Kun Marcell és Farkas László alkoholmentes pezsgővel koccintott
Fotó: Péter B. Árpád

A plébános arról is beszélt, Dióskál 1788-ban lett önálló plébánia, ahol azóta egy hét kihagyás nélkül szolgál plébános, „ami manapság nagy kincs, mert Pacsától Keszthelyig már csak hárman vagyunk”. Ő a huszonkettedik papja a falunak, s közülük ő szolgál a leghosszabb ideig, „ami nem dicsőség, hanem állapot”.

– Idejöttem fiatal bojtárként, s azóta is árad felém a hívek szeretete, akik mindenben mellettem álltak és állnak, és a kezdetek óta érzem a nyájam hűségét – összegzett Farkas László atya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában