Elismeréseket is átadtak

2023.06.30. 17:30

A Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház Semmelweis-napi ünnepsége a ZalaZONE Tesztpálya konferenciaközpontjában

A kórház fennállásának 175. évfordulóját és a Semmelweis-napot is ünnepelte a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház kollektívája pénteken a ZalaZONE Tesztpálya konferenciatermében. A rendezvényen Dr. med. habil. Gasztonyi Beáta PhD főigazgató először videófelvételen idézte fel a kórház történetét, a 3 részállású orvossal induló 12 ágyas ispotály létrehozását, mely 1883-ra 43 ágyas kórházzá alakult, ma pedig már 1000 ágy áll rendelkezésre a gyógyításhoz.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Takács Péter államtitkár, dr. Gasztonyi Beáta főigazgató, dr. Gárdos László osztályvezető főorvos, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakett kitüntetettje

Fotó: Pezzetta Umberto

A főigazgató a hivatás beszédes tényeként idézte fel, hogy a zalai orvosok pulzust számláltak, hiszen a vérnyomásmérő feltalálására 1905-ig várni kellett. Gasztonyi Beáta beszélt a 175 év előtt tisztelgő szűrési programokról, Zalaegerszeg önkormányzata partnerségével megvalósuló akciókról. A gyógyító munka mellett a tudományos aktivitást emelte ki, mely a kórház kollektívájára jellemző, s arra is ráirányította a figyelmet, hogy az orvost is táplálja a betegek gyógyulása. Nemcsak a kitüntetetteknek, hanem a kórház valamennyi dolgozójának megköszönte a hivatástudatból fakadó áldozatos munkát.

Dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében a kettős ünnep jelentőségét hangsúlyozta. Semmelweis Ignác életművéből a lelkiismeretességet, a kötelességtudatot, önzetlenséget emelte ki, a névadó Szent Rafael alakját mint a betegek patrónusát idézte. A gyógyítás nemcsak szakmai protokoll és gyógyszer, hanem embertől emberig érő szolgálat, mondta az államtitkár.

Bali Zoltán alpolgármester Zalaegerszeg városa közössége nevében méltatta a kórház munkatársainak teljesítményét, jelezve, a város ugyan nem fenntartója az intézménynek, de felelősséget érezve iránta, folyamatosan fejleszti a körülvevő közlekedési infrastruktúrát.

Az ünnepség elismerések átadásával folyatódott: a legmagasabb elismerést, a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Emlékplakettet dr. Gárdos László, a csecsemő és gyermekosztály vezetője vette át dr. Gasztonyi Beátától és dr. Takács Pétertől. Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházért Oklevélben hatan részesültek, illetve ugyanezt a kitüntetést kapta két kollektíva. Főigazgatói Dicsérő Oklevél, Minőségügy területén végzett munkáért végzett elismerés, Nívódíj, Rezidensekért oklevél talált gazdára, főorvosi és adjunktusi kinevezéseket adtak át, valamint MESZK Elismerő Oklevelet és MESZK Az Év Oktatója díjat.

A magyar egészségügy napja (másik nevén Semmelweis-nap vagy Semmelweis Ignác-nap) egy 1992 óta, minden év július 1-jén megtartott ünnepnap Magyarországon. 1818-ban ezen a napon Budán, a Tabánban született Semmelweis Ignác magyar orvos, az „anyák megmentője”, aki kiemelkedő szerepet játszott a gyermekágyi láz leküzdésében, oka empirikus felfedezésében.

A díjazottakat Vigh László országgyűlési képviselő köszöntötte, aki arról szólt, hogy nemzetstratégiai érdek, hogy egészségesek legyünk, s ha mégis megbetegszünk, mihamarabb visszatérhessünk a családhoz és a munkánkhoz. A legjobbak közt is a legkiválóbbak elismerése fontos gesztus, mondta a politikus.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában