Jótékonysági program Galambokon

2023.06.20. 19:00

A református templom állagmegóvására gyűjtenek Mészáros János Elek koncertjén

Benedek Bálint

A galamboki református templomot 1864. november 6-án szentelték fel

Forrás: ZH

Július 15-én, szombaton 17 órai kezdettel Mészáros János Elek operaénekes közreműködésével jótékonysági koncertet szerveznek Galambokon a református templom javára.

Bertók Dániel lelkipásztor elmondta: az állagmegóvásra szeretnének gyűjteni, ezzel becsatlakoznának hitvalló, templomépítő őseik sorába és megőrzik Isten hajlékát az elkövetkező nemzedékek számára.

A galamboki református templom kibírta az évek viharait, most azért gyűjtenek, hogy ez a jövőben is így maradhasson
Forrás: ZH

- Galambok vidékét a reformáció hullámai 1550 körül érték el - mesélte a reformátusok történetét a lelkipásztor. - A török kiűzése után, az ellenreformáció alatt nehéz időszakot élt át. A Türelmi rendelet után a környék gyülekezetei közül egyedül Galambok éledt újjá. A fából készült templomot 1793. október 1-én szentelték fel, ez a mai temető református részén állt, és 1856-ban használhatatlanná vált, szinte mindenhol beázott.

Hozzátette: ekkor kezdődött el az új templom felépítéséhez szükséges pénz összegyűjtése. Három és fél évi kemény munka után - sok gond közepette – jelenlegi helyén elkészült a templom, melynek felszentelését 1864. november 6-án tartották. A templomépítő ősök fiai és unokái sem pihenhettek, mert az idők viharai mindig újabb feladatok elé állították a galamboki reformátusokat: lelkészlakást építettek (1871, 1996), viharkárokat kellett helyreállítani a templomon (1881, 1883, 1887). Az utóbbi nagyobb renoválások 1974-ben, 1987-ben és 2013-2015 között történtek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában