Keszthely jelesei érmeken és plaketteken

2023.06.23. 16:42

A kiállítás és börze ezúttal is nagyon sokakat vonzott a színházba

Keszthely jeles személyeségeit ábrázoló érmeket és plaketteket mutattak be a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete (MÉE) keszthelyi csoportjának minapi börzéjén a Balaton Színházban.

Péter B. Árpád

Fotó: Péter B. Árpád

Farkas István, az MÉE nagykanizsai és keszthelyi csoportjának titkára arról beszélt a tárlat megnyitóján: a Balaton-parti város nagyjairól hazai viszonylatban sok érme és plakett készült, amelyek többségét az egyesület korábbi vezetői rendelték meg elismert művészektől, illetve a pénzverdétől.

A hagyományos börzén most is ki lehetett volna tenni a telt házat jelző táblát
Fotó: Péter B. Árpád

A szakember lapunknak elmondta, a két tárlóban az érdeklődők szemügyre vehették például a gróf Festetics Györgyről készült remeket, illetve azt is, amely dr. Magyary Gerőt, a városi kórház korábbi főorvosát ábrázolja, aki a vérhasjárvány áldozata lett.

A kiállításon bemutatták a Keszthely nagyjai című sorozatot, amelynek egyes darabjai – mások mellett – Szendrey Júliát, Asbóth Sándort, Fejér Györgyöt, a könyvtár névadóját, Kacsóh Pongrác zeneszerzőt, hírlap- és színműírót, illetve Egry Józsefet, a „Balaton festőjét” ábrázolják. Ezeket a 70-es években készült érmeket és plaketteket a fiatalon elhunyt Képíró Zoltán készítette, akinek emlékét tábla őrzi az intézmény előcsarnokában.

Farkas István: a Balaton-parti város nagyjairól hazai viszonylatban sok érme és plakett készült
Fotó: Péter B. Árpád

Farkas István szólt arról is: szeptember 17-én néhai Tóth László, az MÉE egykori titkára tiszteletére emléktáblát állítanak a Balaton Színház bejáratánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában