Szombaton folytatódott az EgerzsegFeszt

2023.06.17. 19:30

A Készenléti Rendőrségi Zenekara is színpadra lépett

Ahogy azt már az Egerszeg Fesztiválra látogatók megszokhatták, szombaton délelőtt mindig szirénáktól hangos a kertvárosi-landorhegyi-belvárosi rész, ugyanis így vonulnak végig a kéklámpás járművek a városon. S ide illően, ezúttal igazi csemegével örvendeztették meg a közönséget: a felvonulás után a 100 éves múltra visszatekintő Készenléti Rendőrség fúvósai szórakoztatták a közönséget a nagyszínpadon, így hirdetve: a zene örök, a muzsika öröm.

Mozsár Eszter

Fotó: Pezzetta Umberto

A vájtfülűek és a muzsikakedvelők azonnal felismerhették a közkedvelt filmzenéket és operett-feldolgozásokat az egerszegi koncerten. A Készenléti Rendőrség Zenekara 100 éve, 1923. december 1- jén alapította az első karmester, Szőllősy Ferenc volt, aki a 1930-as évekre Budapest egyik kedvencévé tette a zenekart. Az ötvenes és hatvanas években hol szimfonikus zenekarként, hol fúvószenekarként működtek, majd 1978-ban egy átszervezés után önálló fúvószenekarrá alakultak.

Fotó: Pezzetta Umberto

A 2008-ban végrehajtott rendészeti integráció során a Rendőrség Zenekara és a Határőrség Zenekara összevonásával jött létre a mai Készenléti Rendőrség Zenekara. A tagok jól képzett zenészek, a zenekar Zeneművészeti Főiskolát, Zeneakadémiát végzett előadóművészekből áll. S nemcsak egyenruhás fellépéseken találkozhatunk velünk – mint például a határvadász toborzó, országjáró roadshow-k alkalmával –, hanem más civil zenei rendezvényeken Bach Mindenkinek Fesztivál.

Fotó: Pezzetta Umberto

Az együttes több lemezt készített, 2010. tavaszán pedig megjelent a zenekar történetét összefoglaló könyv, Szőnyi Lajos a zenekar szólamvezető trombitásának tollából.

Fotó: Pezzetta Umberto

A rendőrzenekar állandó szereplője a Belügyminisztérium, a Rendőrség, önkormányzatok és civil szervezetek rendezvényeinek.

Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi közönség leginkább a fent említett filmzenei részleteket, operett-feldolgozásokat hallhatta, ám az együttes repertoárja nagyon sokszínű: legyen az jazz, könnyűzenei feldolgozás vagy fúvós zenedarab. Létezik egy big band felállás is, ők Police Big Band néven fesztiválok és önálló koncertek kedvelt fellépői.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában