Zalaegerszegre jön a nagykövet

2023.05.02. 10:55

Izrael állam 75 éves évfordulóját ünneplik

Sokéves hagyomány Zalaegerszegen a Béke-Shalom Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében és a városi önkormányzat részvételével megvalósuló ünnepi program, amely a magyar származású Hertzl Tivadar kezdeményezésére 1948-ban, azaz 75 éve alakult Izrael állam és Magyarország kapcsolatát erősíti.

Arany Horváth Zsuzsa

Május 4-én, csütörtökön délelőtt érkezik a városba Izrael magyarországi nagykövete, aki a volt zsinagóga felkeresése után a Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjaival találkozik angol nyelvű történelemóra keretében. Délután 14 órakor a zsidó temető előtti Remény parkban, ahogy ötévente mindig, fát ültetnek az évforduló tiszteletére a város és a baráti társaság, a zalaegerszegi zsidó hitközség vezetői és Izrael állam Zalaegerszegre érkező képviselői. Utána a 2020 őszén elhunyt Siklósi Vilmos, a hitközség egykori elnöke temetőbeli emlékhelye előtt hajtanak főt a résztvevők.  A baráti beszélgetésre a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben kerül sor, ahol 17 órakor nyílik meg a 125 éve született Golda Meir államalapító, hajdani izraeli miniszterelnök(1969-1974) tiszteletére rendezett kiállítás. A megnyitón a Városi Vegyeskar ad elő izraeli dallamokból álló műsort, Kovács Kata vezényletével. Köszöntőt Balaicz Zoltán polgármester és a nagykövet, Yacov Hadas-Handelsman mond.

Golda Meir Izrael állam egyik alapítója, 71 éves korára lett a világ harmadik, és egyben Izrael első női miniszterelnöke. Ma már mindenki tetteiről emlékezik a „zsidók királynőjeként" is emlegetett nőre, de rögös út vezetett a politikai pályára,  olvasható róla az internetes szócikkben.  1898. május 3-án született Kijevben, édesapja ácsként dolgozott. Ukrajnában maradtak volna, ha nem folytatódik 1905-ben az 1881-ben már megkezdett pogrom, a vallási és etnikai kisebbség üldözése az országban. 1906-ban kényszerből el kellett hagynia szülőotthonát, miután 1905. október 18-án a kijevi városháza összeomlott. Amerikában nőtt fel, 80 évesen hunyt el Jeruzsálemben.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában