Először rendeznek a Georgikonon agroturisztikai találkozót

2023.05.12. 17:30

Tudományos és szórakoztató programok is várják a vendégeket

Első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, vagyis a KATT-ot a MATE Georgikon campusa.

Péter B. Árpád

Programok, négy napon át. A KATT-ot nyitó sajtótájékoztatón (b-j) dr. Szabó Péter, a Georgikon főigazgató-helyettese, Manninger Jenő, dr. Gyuricza Csaba és dr. Rózsa László, a keszthelyi campus főigazgatója

Fotó: Péter B. Árpád

A programok csütörtök és vasárnap között várják a hallgatókat és az érdeklődőket. A négynapos rendezvénnyel a szervezők szeretnék erősíteni a Georgikon tudományos, sport- és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözik a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival, bocsátotta előre dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a tegnapi sajtótájékoztatón.

A programot dróntechnológiai bemutató, lovaskocsikázás, borkóstolási lehetőség, főzőverseny és számos sportprogram is színesíti – persze az időjárás függvényében –, az Ízek utcájában pedig a térség termelőivel is találkozhatnak a látogatók.

Dr. Gyuricza Csaba, a KATT fővédnöke arról is beszélt: a helyi tradíciókra építve, az agráriumban tapasztalható robbanásszerű fejlődést adaptálva szeretnék fejleszteni a Georgikon campust, annak érdekében, hogy a magyar vidék számára helyben biztosítsák az agrárszakember-utánpótlást. 

– Ugyanakkor az egyetem nyitni kíván a város és a térség felé is, erős szálakkal összefogva a lovas, a gasztro- és a borturizmust, amelynek fontos mérföldköve a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozó is – tette hozzá a MATE első embere, aki szerint mindez kiválóan beleillik abba a fejlődési pályába, amelyre az elmúlt két évben lépett a Georgikon, miután a MATE megalapításával megvalósult a hazai agrár-felsőoktatás eddigi legnagyobb integrációja. Dr. Gyuricza Csaba felidézte, azóta a keszthelyi campuson több száz millió forint értékben valósultak meg beruházások, lényegesen javultak a felvételi számok és a Georgikon történetében először a MATE intézményrendszerében került a 151-200. helyre a QS 2023-as agrártudományi rangsorában.

Manninger Jenő, a város polgármestere kiemelte: Keszthely olyan Balaton-parti egyetemi város, ahol „a Festetics-hagyománynak jelentősége van, és ez nemcsak a múltra vonatkozik, hanem a jövőre nézve is stratégiai fontosságú”. Szerinte ez a város által is támogatott találkozó olyan új szál, amely lehetőséget teremt a város és az egyetem közötti kapcsolatok további elmélyítésére.

A KATT része a hagyományos diáknapok kavalkádja, illetve ma rendezték a Zöld Szív elnevezésű középiskolás versenyt, amelyre az ország minden részéből érkeztek diákok, hogy összemérjék tudásukat a high-tech agrárium, a természettudományok és a vidékfejlesztés területén. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában