Koszorúzás

2023.05.24. 18:13

Rendhagyó történelem óra a hősök napja előtt

A korszerű haderő és katonai eszközök mellett az elődök életét, harcaikat, sorsukat, önfeláldozásukat is megismertetik a kadétokkal.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

Ennek jegyében rendeztek számukra szerdán programot a magyar hősök napja előtt az első világháborús katonai temetőben. Erről Ferge László őrnagy, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda vezetője beszélt érdeklődésünkre. A Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója, valamint a magyar hősök napja – amit mindig május utolsó vasárnapján tartanak – alkalmából a Ganz-technikum 9. osztályos kadétjai az egervári úti sírkert gondozásában vettek részt. Emellett rendhagyó történelem órát tartottak számukra: a diákoknak beszéltek az egykori harcokról, az akkor használatos eszközökről, és arról, mit kell tudni a sírkertben nyugvó katonákról. Ezt követően Gaider Gergely Pál, a technikum igazgatója és  Ferge László koszorúzott az itt nyugvó hősök emlékére állított obeliszknél.

Fotó: Arany Gábor

Május utolsó vasárnapján azokra a magyar katonákra emlékezünk, akik életüket áldozták a hazáért. Az ünnepet az 1917. évi VIII. törvény vezette be Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére. Ez arra kötelezett minden települést, hogy méltó emléket állítson elesett hőseinek.

Fotó: Horváth Alexandra Zsanett

Az egervári úti temetőben 1656 katona nyugszik, köztük az első világháború 720 olasz áldozata, valamint orosz, román és szerb katonák. A számozott keresztek alatt olasz, míg a sisakos kövek alatt a többi nemzet fiai. 

A Hősök emlékünnepét az 1924. évi XIV. törvénycikk rögzítette, mely kimondta, hogy „minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját (...) a magyar nemzet mindenkor a hősi halottak emlékének szenteli”. Ennek ellenére az ünnepet 1945-től, a kommunista időszakban nem tartották meg. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire, „akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában