Barátság

2023.05.06. 22:30

Kulturális napon mutatkozott be Vietnám (galéria)

Gyönyörű ruhákba öltözött, mosolygós hölgyek sokasága, kecses mozdulatokkal előadott táncok, szépséges tájak fényképei, finom ételek, különleges teák.

Arany Gábor

Fotó: Arany Gábor

Ez fogadta az érdeklődőket szombaton a Dísz téren, ahol az önkormányzat és a Vietnámi Szocialista Köztársaság budapesti nagykövetsége a vietnámi kulturális napot rendezte meg, bemutatva a távol-keleti, 9000 kilométerre, 11 óra repülőútra fekvő országot.

Nguyen Thi Bich Thao nagykövet köszöntőjében egyebek mellett arról szólt, hogy a két ország barátsága legyőzte a távolságot, átvészelte a történelem viharait, és 2018-ban a stratégiai partnerség szintjére emelkedett, amikor Nguyen Phu Trong, a Vietnami Kommunista Párt főtitkára Budapestre látogatott. A koronavírus-járvány kitörésének évében is hatvan százalékkal növekedett a két ország közötti kereskedelmi forgalom, és elérte az 1,1 milliárd amerikai dollárt. Mint elhangzott. a 100 millió lakosú, több ezer éves kultúrájú, dinamikusan fejlődő, vonzó turisztikai célpontot jelentő ország, amelynek GDP-je 2022-ben 8 százalékkal növekedett. Mindebből ízelítőt kaphattak az érdeklődők a kulturális napon, amit ekkora méretben első alkalommal rendeztek meg hazánkban.

A két ország kapcsolatát szorosabbra kell fűzni, és ehhez minden feltétel adott, fogalmazott beszédében Balaicz Zoltán polgármester, aki köszönetet mondott a rendezvény megszervezéséért.

Az emlékműnél Balaciz Zoltán polgármester és Nguyen Thi Bich Thao nagykövet
Fotó: Arany Gábor

A kulturális nap kezdete előtt sokéves hagyományt követve a Vietnámi Demokratikus Köztársaság megalapítója és első elnöke, Ho Si Minh születésének közelgő 133. évfordulója tiszteletére ünnepséget tartottak landorhegyi emlékművénél, mely egyetlen Európában. Nguyen Thi Bich Thao beszédében úgy fogalmazott, Ho Si Minh számukra a szabadság, az egyenlőség, hazafiság, a testvériség megtestesítője. Köszönetet mondott a zalaegerszegieknek, hogy gondozzák az emlékművet, mint a magyar-vietnámi barátság szimbólumát.

Mint Balaicz Zoltán polgármester felidézte, a hazájuk felszabadításáért küzdő vietnámiakat vezető Ho Si Minhnek  1971-ben állítottak egyszerű, betonból készült emlékművet Zalaegerszegen. A most láthatót, Marton László alkotását 1976-ban avatták fel, és 2015-ben újították fel. Ezen Ho Si Minh elnök, a nemzet atyja látható, mögötte áll a népe, amely ami napig tiszteli őt. Mint kiemelte, a két ország között 73 éve létesült diplomáciai kapcsolat, de ennél több fűzi össze a két országot, mégpedig a két nép barátsága.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában