Beszámoló

2023.05.23. 08:45

Közbiztonságban első a megyeszékhely

Változatlanul a legbiztonságosabb település az 50 ezernél nagyobb lakosságszámú városok sorában a zalai megyeszékhely. Ez derült ki a városi rendőrkapitányság elmúlt évről szóló beszámolójából, amit a soros önkormányzati közgyűlésen hallgattak meg a képviselők.

Arany Gábor

Tavaly 17 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset történt 2021-hez képest

Forrás: ZH-Archívum

A kapitányságvezető, dr. Molnár József ezredes által jegyzett beszámoló kitért rá, hogy a város területén 2022-ben regisztrált összes bűncselekmény száma 816-ra csökkent az előző évi 1156-ról. Ezek az adatok a befejezett eljárásokat tükrözik. Tavaly a közterületen elkövetett bűncselekmények száma kissé emelkedett, 2021-ben 193, tavaly 227 került a statisztikába. A bűnügyi fertőzöttség mutatója is javulást mutat: 100 ezer lakosra 1340 bűncselekmény jutott, míg az előző évben ez a szám 1567 volt. 

A kiemelten kezelt bűncselekmények kategóriájában – testi sértés, kiskorú veszélyeztetése, garázdaság, önbíráskodás, visszaélés kábítószerrel, lopás, rablás, kifosztás, zsarolás, rongálás, orgazdaság, jármű önkényes elvétele – 2021-ben 435 bűncselekmény történt a város területén, tavaly 494 eset került be a statisztikába. A legnagyobb emelkedés a lopások terén volt: 170-ről 224-re nőtt ezek száma. Többsége azonban alkalmi lopás volt, pénztárca, mobiltelefon, kerékpár cserélt gazdát bűnös úton, illetve sok volt a bolti lopás. Az elmúlt esztendőben egyetlen rablás történt, a tettes rendőrkézre került. 

A beszámoló kitért rá, hogy tavaly tovább növekedett a pénzintézetek nevében elkövetett csalások száma, ilyen eset miatt 17 eljárás indult 2022-ben. Új módszer, amikor interneten hirdetett áruért jelentkezik vevőként a csaló, és a gyanútlan eladót hamis weboldalra irányítva szerzi meg bankkártyája és számlája adatait. Megszaporodtak az autóalkatrészeket érintő lopások: katalizátorok, kerekek tűntek el, 26 ilyen ügyben folytattak eredményes nyomozást, derült ki a beszámolóból. 

A városi rendőrkapitány kitért a közlekedésbiztonsági helyzetre is. Tavaly 17 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset történt 2021-hez képest, de abban az évben még érződött a járvány forgalomcsökkentő hatása. Ily módon ez az adat belesimul a 2010 óta tartó csökkenést mutató tendenciába. A személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek döntő többségéhez a sebesség helytelen megválasztása vezetett. A legtöbbször a személyautók vezetői vétettek, az esetek kétharmada róható fel nekik, 11-10 százalékkal részesednek a tehergépkocsi-­vezetők és a kerékpárosok. 

A közúti közlekedés szabályainak megszegése miatt tavaly 24,6 millió forint közigazgatási bírságot szabtak ki a városi kapitányság rend­őrei. Ebből 5,9 millió forintot biztonsági öv használatának elmulasztása miatt fizetett meg 561 autós. Ennél többet, összesen hatmillió forintot a megengedett legnagyobb össztömeget vagy tengelyterhelést meghaladó járművek vezetőire szabtak ki 16 esetben. Az is szerepel a beszámolóban, hogy a kiszabott bírság meg nem fizetése miatt 196 esetben kezdeményeztek végrehajtási eljárást az adóhatóságnál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában