Történelem érettségi

2023.05.10. 16:02

Hadtörténetre, pénzügyre, gazdaságra vonatkozó nem, ám sok minden más téma előkerült

Nem érezték túl nehéznek Lentiben a Gönczi Ferenc Gimnázium diákjai a történelem érettségit. A feladatsor nehézségi szintje megfelelt az elvárásaiknak.

Korosa Titanilla

Kovács Noel és Varga Marcell szerint nem volt nehéz a történelem érettségi

Fotó: Korosa Titanilla

– Nagyjából ilyen nehézségű kérdésekre számítottam, úgy érzem, jól sikerült a vizsga – mondta egybehangzóan a pécsi orvosi karra készülő Varga Marcell és az informatikai pályát megcélzó Kovács Noel. - Átfogó volt a feladatsor a témákat nézve a kereszténységtől a magyar rendszerváltásig, előkerült Mátyás király gazdaságpolitikája, az ipari forradalom, a felvilágosodás, a Rákóczi-szabadság, a magyar reformkor, az Európai Unió intézményei, de volt Trianonra és a nyugdíjrendszerre vonatkozó téma is. Egy-két csavarosabb kérdést is feltettek, például a Rákóczi-szabadságharcot lezáró békeszerződésről.

A rövid esszétémák Julius Ceasar hatalomra jutása és az auschwitzi koncentrációs tábor megszervezése volt, a hosszú esszétémák közt szerepelt Széchenyi István gyakorlati tevékenysége, illetve a rendszerváltás időszaka.

A fiatalok összehasonlítva azt mondták, hogy számukra a matekhoz képest könnyű  volt a töri, a magyarhoz képest viszont „nem biztos”.

Értékelte a feladatokat Fentős István, a gimnázium történelemtanára is.

– Az első 12 feladat között voltak valóban egészen könnyűek, melyekhez jók voltak a források, viszont volt több nehéz is, ahol szakkifejezéseket, fogalmakat kellett tudniuk a diákoknak – mondta. - Én nem gondolom, hogy annyira könnyű lett volna a feladatsor. Hiányoltam a hadtörténeti témákat a kérdések közül, ám volt művészettörténet, eszme- és vallástörténet. A négy esszéhez kevés volt a térképsegítség, viszont a források jó kapaszkodót jelentettek.

Csütörtökön az idegen nyelvi érettségivel folytatják a diákok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában