Közgyűlés

2023.05.05. 16:12

Évet értékelt Zala Megye Polgári Védelmi Szövetsége

Ez évben is támogatja az önkéntes polgári védelmi szervezeteket, mentőcsoportokat Zala Megye Polgári Védelmi Szövetsége.

Arany Gábor

Tűzifával is segítettek a rászoruló családoknak. A képen: Koronczi László, az Intergép ügyvezetője Molnár Csaba alezredes, a védelmi bizottság titkárságvezetője és dr. Sifter Rózsa főispán

Fotó: ZH-Archívum / Katona Tibor

Egyebek mellett erről is született döntés a szervezet minap megtartott éves közgyűlésén. Idén Gyenesdiás, Zalaapáti, Tekenye, Pórszombat, és Zalaszentiván településen terveznek gyakorlatot, amihez közel félmillió forinttal járulnak hozzá, és további 150 ezer forintot kap hasonló célra a Pelso Járási Önkéntes Mentőcsoport.

Kemény József, Zala Megye Polgári Védelmi Szövetsége elnöke érdeklődésünkre arról adott tájékoztatást, hogy évek óta hasonló módon segítik a lakosság védelmét szolgáló szervezeteket. Tavaly június elsején a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság támogatásával és közreműködésével, az illetékes polgármesterekkel együttműködve részleges gyakorlatot tartottak, amelyen a földgáztárolónál a belső védelmi tervében foglaltakat, míg Tófejen és Pusztaedericsen a polgári védelmi parancsnokságok tevékenységét gyakorolták. Ezt a szövetség 150 ezer forinttal támogatta. Szeptember végén pedig a Zala Mentőcsoport nemzeti minősítésének a megújítására szerveztek gyakorlatot a megyei szövetség 350 ezer forintos hozzájárulásával. Ezen részt vettek a Zala Különleges Mentők, a Kerka, a Göcsej, a Mura Járási Mentőcsoport, valamint a nagylengyeli, salomvári önkéntes mentőcsoportok is. Ezen alkalommal a rendkívüli időjárási események, a vízfolyásokon levonuló árvizek, valamint a helyi vízkárok okozta veszélyhelyzetek elhárítására készültek fel. 

Mindezek túl a 2022-ben a zalai szervezet a Magyar Polgári Védelmi Szövetségtől kapott 500 ezer forintból Keszthely, Pakod, Vonyarcvashegy, Zalaszentgrót, Muraszemenye települések önkéntes mentőszervezeteinek minősítő gyakorlatait segítette elő. Ezekben az esetekben közreműködtek a tervek kidolgozásában, és a települések számára jelentős, négymillió forint gazdasági hasznot is hozó gyakorlatok levezetésében. 

A megyei szervezet tavaly is bekapcsolódott a felmenő rendszerű polgári védelmi ifjúsági versenyt kiváltó Göcsej Harci Túra elnevezésű honvédelmi, polgári védelmi verseny megrendezésébe. 

A megye polgári védelmi szövetsége közhasznú nonprofit szervezetként évek óta részt veszt a rászorulók támogatásban is. A Magyar Földgáztároló Zrt., valamint az az Omega GM Kft. által adományozott 3-3 millió forintból a Zala Megyei Védelmi Bizottság intézkedésére télen a legrászorultabb 150 zalai család részére tűzifa adományokat juttattak el. A családokat a polgármesterek és a képviselők javaslata alapján jelölték ki. A tűzifát az Omega GM Kft.  szállította ki ellenszolgáltatás nélkül, derült ki az éves beszámolóból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában