Felvilágosító előadás a világnap alkalmából

2023.05.31. 19:30

Évente 30 ezer magyar hal meg dohányzás miatt

A Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya a Dohányzásmentes Világnaphoz kapcsolódóan felvilágosító rendezvényt tartott szerda délután az oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok és védőnők részére. Az előadók szemléltető eszközökkel is bemutatták a dohányzás káros hatásait.

Mozsár Eszter

A rendezvényen Dr. Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Népegészségügyi Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztály Egészségmonitorozási Osztályának egészségfejlesztő referense, Szabó Erzsébet Nikoletta, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály, Egészségfejlesztési és Igazgatási Osztályának szakügyintézője, dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója és dr. Károlyi Sylvia, a Zala Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának főosztályvezetője

Fotó: Mozsár Eszter

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben május 31. a Dohányzásmentes Világnap, mely elsősorban a dohányzás veszélyeire, szövődményeire hívja fel a figyelmet. Földünkön napjainkban mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik rendszeresen, a dohányzás pedig évente 8 millió ember halálát okozza annak ellenére, hogy az megelőzhető lenne. Dr. Varga Andrea, a Zala Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója így folytatta: míg a dohányzás európai elterjedésének kezdetén, a 16. században gyógyhatású szerként tekintettek a dohányra, az orvostudomány fejlődésének köszönhetően napjainkra világosság váltak negatív hatásai.

A program szemléltető eszközei
Fotó: Mozsár Eszter


– A dohányzás nem csak egy rossz szokás, hanem krónikus betegségek előidézője. A dohányos hajlamosabb lehet sok más betegség mellett a szívinfarktusra, az érszűkületre, a tüdőrákra. A dohányzás a passzív dohányosokra kétszer olyan veszélyes. Magyarország lakosságának 35 százaléka dohányos, ezzel a világranglista dobogós helyén állunk. Felmérések szerint a tüdőrák okozta halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákbetegség 30-35 százalékáért felelős. Hazánkban évente mintegy 30 ezer ember halálát okozza a dohányzás, visszaszorítása a legfontosabb népegészségügyi feladat – hangsúlyozta az főigazgató.

Forrás: MTI


Dr. Kimmel Zsófia, a Nemzeti Népegészségügyi Központ Népegészségügyi Stratégiai, Egészségfejlesztési és Egészségmonitorozási Főosztály Egészségmonitorozási Osztályának egészségfejlesztő referense lapunknak úgy nyilatkozott: bár a 2000-es évek elejétől, a jogszabályi háttér megteremtése óta folyamatosan csökken a dohányzás a felnőtt és gyermek lakosság körében, még mindig számottevő. 
– Nagyon fontos, hogy minél több területen párhuzamosan lépjünk fel, értem ez alatt például a jogszabályi környezet kialakítását, a dohánytermékek egységes csomagolásának bevezetését, a reklámok tilalmát, az edukációt, prevenciót, leszokási programokat. A dohányzás mellett egyéb szerfogyasztás, függőség is megjelenik, aminek sok esetben lelki eredete van – mondta a szakember. – Ha csak a jogszabályt nézzük, az jóval szigorúbb az uniós szabályokhoz képest. Örvendetes, hogy Zalaegerszegen a kollégák specifikus interaktív programot hoztak létre a szerhasználat visszaszorítására.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában