Neki is köszönhetjük, hogy nincs TBC

2023.05.06. 15:44

Emlékülést tartottak dr. Mészáros Lajos tiszteletére

A tuberkulózis zalai felszámolásában meghatározó szerepet vitt dr. Mészáros Lajos, akinek tiszteletére szombaton emlékülést tartottak a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar XXIX. Tudományos diákköri konferenciáján.

Arany Gábor

A város nevében Balaicz Zoltán polgármester emlékezett meg dr. Mészáros Lajosról

Fotó: Arany Gábor

Mint érdeklődésünkre dr. Császár Gabriella képzési igazgató felidézte, dr, Mészáros Lajos az 1962-ben a Pózván megnyílt megyei tüdőgyógyintézet alapító osztályvezető főorvosaként kezdte meg ténykedését. Később igazgatóhelyettesi beosztásban folytatta munkáját, ezzel együtt a légzésfunkciós laboratórium vezetője lett. Irányítása mellett bő egy évtized alatt sikerült felszámolni a TBC-t. 

A feladat nagyságát jelzi, hogy az ötvenes-hatvanas években a fiatalok közel fele szenvedett a tüdőbetegségben, tette hozzá dr. Császár Gabriella. 

Már azokban az években dr. Mészáros Lajos bekapcsolódott a szakorvos-képzésbe, tevékenységét a Pécsi Orvostudományi Egyetem 1979-ben címzetes egyetemi docens titulussal ismert el. Szakfőorvos lett 1977-ben a megyei kórházban, majd 1988-tól az intézmény főigazgató-helyettese, illetve megbízott főigazgatója. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának kinevezett tanára 1994-től, az egerszegi tagozat igazgatója, és 1996-tól 2002-ig a kar oktatási főigazgató-helyettese.

Az emlékülés előtti percekben Balaicz Zoltán köszöntötte dr. Mészáros Lajos özvegyét, dr. Mészárosné dr. Molnár Borbálát
Fotó: Arany Gábor

A hangversenyterembeli rendezvényen a város nevében Balaicz Zoltán polgármester idézte fel a 2015-ben Pro Urbe Zalaegerszeg díjjal is elismert, életének 91. évében idén januárban elhunyt dr. Mészáros Lajos alakját. Szavait követően  dr. Ágoston István oktatási dékánhelyettes, dr. Császár Gabriella és dr. Betlehem József rektorhelyettes szólt az egykori kollágáról.

Az emlékülést követően tartották meg a TDK eredményhirdetését, a díjak átadását.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában