Hűsítő különlegességek versenye

2023.05.22. 15:30

A Balatoni tövises mangó sorbet lett az év fagyija

Idén a balatonalmádi Amaretto fagyizó tövises mangó sorbet-ja lett a Balaton fagyija. A kézműves ízek seregszemléjére ezúttal 18 hűsítő különlegességgel neveztek a tó körüli cukrászdák.

Péter B. Árpád

A balatoni tövises mangó sorbet nyert. Fekete Tamás és a győztes, Varga Tamás az eredményhirdetés után

Fotó: Péter B. Árpád

A Balatoni Turizmus Szövetség immár tizedik alkalommal rendezte meg a Balaton fagyija versenyt, s ezúttal nem a zsűri utazta körül a tavat kóstolni, hanem a versenyzők a gyenesdiási Bringatanyában készítették el különlegességeiket. A viadal 2014-ben indult, most, a jubileumi megmérettetésre Zalából Balatongyörökről és Keszthelyről érkezett egy-egy fagylaltmester. Mellettük marcali, balatonmáriai, balatonfüredi, balatonszemesi, balatonboglári, balatonalmádi és balatonakarattyai résztvevői voltak a viadalnak.

Ezúttal Varga Tamás különlegessége ragadta meg leginkább az ítészeket, akik szokás szerint különdíjakat is odaítéltek. Így ismerték el a balatonmáriai Vitorlás fagyizó sajtos-tejfölös lángos ízesítésű fagyiját, a balatonfüredi Bagaméri fagyizó édes csalogányját, illetve a balatonakarattyai Sissi fagyizó túrógombóc-kreációját.

Az eredményhirdetés után Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke arról beszélt lapunknak: remek minőségű, kiváló és kreatív fagylaltokat kóstolhatott a zsűri.

– Tíz éve azért indítottuk e sorozatot, mert úgy gondoltuk, hogy kezdenünk kell valamit a tavaszi és az őszi szezonnal, hiszen a nyár általában telt házas, s aki jól végzi a munkáját, annál működik az üzlet – elevenítette fel a szakember. – Ám az év többi időszakában is itt vannak a nagyszerű szolgáltatók és a kiváló lehetőségek, amelyeket mindenképpen ki kell használnunk. Ezért indítottuk útjára a Nyitott Balaton-programsorozatot, amely tavasszal az aktív turizmusról szól, kapcsolva hozzá a gasztronómiát.

Fekete Tamás szerint sokaknak az éttermek és a borászatok „ugranak be” elsőre, pedig ezek mellett kiváló cukrászdák, kávézók és fagylaltozók is vannak a tó körül, amelyekre e versenysorozat is felhívja a figyelmet. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában