Összefoglaló

2023.04.11. 17:00

Vándorkiállítás a legjobbakból; rangadót nyert a Tungsram; szépíró verseny Pákán – hírek a vármegyéből

Mozsár Eszter

A focikupa kezdőrúgását Ricsi végezte el

Fotó: Szakony Attila

Vándorkiállítást szerveznek a legjobb műalkotásokból

Új kezdeményezésként Zala Vármegyei Tárlatot szervez a zalaegerszegi önkormányzat és a megyeszékhelyi Keresztury VMK Városi Hangverseny- és Kiállítóterme. Erről Velkey Péter, a polgármesteri hivatal kulturális főtanácsadója és Tóth László, a hangversenyterem vezetője adott tájékoztatást a Zalai Hírlapnak. Pályázatot írtak ki, amelyre Zalában életvitelszerűen élő, 18. életévüket betöltött képzőművészek jelentkezhetnek maximum két alkotással a következő művészeti ágakban: szobrászat, festészet, grafika, intermédia. A pályaműveket június 19-23. között lehet beadni a pályázatra Zalaegerszegen a hangversenyteremben, Keszthelyen a Balaton Színházban, Nagykanizsán a HSMK-ban.  A Zala Vármegyei Tárlatot 3 évente szeretnék megrendezni. Az elsőnek a megnyitója 2023. szeptember 8-án lesz a zalaegerszegi hangverseny- és kiállítóteremben. A tárlat anyagát ezt követően vándorkiállításként bemutatják októberben Nagykanizsán a HSMK-ben, 2024 januárjában Lendván, februárban Dunaszerdahelyen, márciusban Csáktornyán, áprilisban Varasdon, májusban Keszthelyen, júniusban pedig Sárváron.

Focikupát szerveztek Ricsi és családja támogatására Zalakomárban  

Egy 14 éves szívbeteg fiú és családja megsegítésére szerveztek jótékonysági focikupát a közelmúltban Zalakomárban – írja a Zalai Hírlap. Ricsi története sokakat megindított, a széleskörű összefogás eredményeként a közeljövőben további jótékonysági eseményeket szerveznek. A kamasz fiú születése óta szívbillentyű szűkülettel és szívbillentyű elégtelenséggel él, emiatt rendszeresen jár szakorvosi vizsgálatokra, illetve kontrollra. A műtétet a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben fogják elvégezni. A nyitott szívműtét után egy hónap kórházi tartózkodás, majd utána egy év időtartamú rehabilitáció várható. Ricsi és családja megsegítésére további jótékonysági eseményeket is szerveznek. Április 14-én, 18.30 órától például jótékonysági hangfürdőt szerveznek Zalakaroson, a Karos Korzón, április 16-án, 15 órától pedig szintén Zalakaroson jótékonysági futásra várják mindazokat, akik segíteni szeretnének. A családot természetesen pénzadománnyal is lehet támogatni.  

Húsvéti kézműves foglalkozás Zalaháshágyon

Húsvéti kézműves foglalkozást szervezett a településen élő, illetve a nagyszüleik révén a községhez kötődő gyerekek számára Zalaháshágy önkormányzata. A rendezvényen nyuszifigurákat és képeslapokat készíthettek a résztvevők. A helyi Ezüsthárs Asszonykórus tagjai rétessel járultak hozzá a program sikeréhez, de élő nyuszi simogatására is volt lehetőség – tudósít a zaol.hu.  

Szívből jövő hímes tojás a Vinarium toronynál

A szlovén-magyar határmenti térség legkülönlegesebb húsvéti dekorációja látható a Lendva-hegyi Vinarium kilátótoronynál. A Szívből jövő hímes tojás a béke és a barátság szimbóluma, amit a horvátországi Dráva-menti régió egyik falujában, Molvéban készítettek – olvasható a Zalai Hírlapban. A Szívből jövő hímes tojásnak nevezett, hatalmas, embernagyságú húsvéti díszek az utóbbi években a világ számos pontján megjelentek, köztereket és galériákat egyaránt díszítve. A Lendva-hegy első számú turisztikai attrakciójánál, a Vinarium kilátótoronynál elhelyezett tojást öt horvát naiv festő díszítette. Az elmúlt évek során Szívből jövő hímes tojást kapott többek közt a horvát hagyományőrzőktől Zágráb, New York, Milánó, Róma. Brüsszel, Bécs, Graz, Klagenfurt, Prága, Párizs, Marseille és Riga városa, 2010-ben pedig XVI. Benedek pápát is megajándékozták vele készítői.  

Szépíró versenyt tartottak Pákán

Idén is megrendezték a Pákai Öveges József Általános Iskolában a sajátos nevelési igényű (SNI) és beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő (BTMN) tanulók számára a megyei szintű Szépen író és rajzversenyt – tudósít a Zalai Hírlap. Ez alkalommal a 25 iskolából 118 tanuló mérette meg magát. Emellett ezen a napon került sor a korábban A tengerek mélyén címmel kiírt rajzpályázat eredményhirdetésére, amelyre 125 alkotás érkezett 20 iskolából. A számok azt mutatják, hogy továbbra is szükség van ilyen versenyek szervezésére, amelyek sikerélményhez juttatják a különleges bánásmódot igénylő diákokat.

Defibrillátort kapott az Arany János Általános Iskola

Nemrég defibrillátort ajándékozott a Lenti Torna Egylet a Lenti Arany János Általános Iskolának, melyet a klub nevében Fehér Rudolf, a sportegyesület elnöke adott át Tóth Sándorné igazgatónak – írja a zaol.hu. Mivel a készülék használata engedélyhez kötött, Sebestyénné Magó Judit mentőtiszt, a Lenti Mentőszolgálat munkatársa felajánlotta segítségét, és ingyenes felkészítőt tart az iskola pedagógusai számára. Tóth Sándorné köszönetet mondott a felajánlásért, mint elmondta: a készülék nagy kincs, meg kell tanulniuk használni, felkészülnek erre, ugyanakkor reméli, hogy soha nem lesz rá szükség az iskolában.

Rangadót nyert a kézilabda NB II-ben a Tungsram éllovas férfi csapata

Zalai szempontból a legutóbbi forduló is a szokott forgatókönyv szerint zajlott a kézilabda NB II-ben: a férfi csapat győzött, a két női együttes viszont kikapott – írja a Zalai Hírlap. Öt mérkőzéssel a szezon zárása előtt fontos lépést tett újabb bajnoki címének megszerzése felé a kanizsai alakulat. A vendégek tartalékosan érkeztek a rangadóra, de ez mit sem von le a dél-zalaiak érdemeiből: a Tungsram szokottnál a nagyobb érdeklődés mellett magabiztosan zsebelte be a két pontot. Tungsram SE Nagykanizsa – Hőgyészi SC 33-25

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában