A béke és a barátság szimbóluma

2023.04.10. 14:15

Szívből jövő hímes tojás a Vinarium toronynál

A szlovén-magyar határmenti térség legkülönlegesebb húsvéti dekorációja látható a Lendva-hegyi Vinarium kilátótoronynál. A Szívből jövő hímes tojás a béke és a barátság szimbóluma, amit a horvátországi Dráva-menti régió egyik falujában, Molvéban készítettek.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Szívből jövő hímes tojásnak nevezett, hatalmas, embernagyságú húsvéti díszek az utóbbi években a világ számos pontján megjelentek, köztereket és galériákat egyaránt díszítve. A Lendva-hegy első számú turisztikai attrakciójánál, a Vinarium kilátótoronynál elhelyezett tojást öt horvát naiv festő, Martin és Stjepan Dukin, Vladimir Ivancan, Dragutin Kovacic, valamint Drago Zufika díszítette. A húsvéti hímes tojás készítésének hagyománya a horvátországi Dráva-menti régióban is elevenen él, 2008-tól pedig hivatalosan is a szomszédos ország szellemi kulturális örökségéhez tartozik. Az elmúlt évek során Szívből jövő hímes tojást kapott többek közt a horvát hagyományőrzőktől Zágráb, New York, Milánó, Róma. Brüsszel, Bécs, Graz, Klagenfurt, Prága, Párizs, Marseille és Riga városa, 2010-ben pedig XVI. Benedek pápát is megajándékozták vele készítői.

Fotós: Gyuricza Ferenc

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában