A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja szervezte

2023.04.18. 17:45

Sétával a nőegyletek nyomában Nagykanizsán

A Honvéd Kaszinó Hölgyklubja kedden Nőegyletek nyomában címmel sétát szervezett 33 tagja, pártolóik és társszervezeteik részvételével Kanizsán.

Benedek Bálint

Büki Pálné, a hölgyklub elnöke a Sugár utca 14. szám előtt, az egykori Nőegylet székházánál köszöntötte a résztvevőket.

Fotó: Szakony Attila

A belvárosi gyalogtúra alkalmával felkeresték többek között az Erzsébet téri Gutmann Palotát, a Rozgonyi utcai Missziós székházat, illetve Nőegylet egykori székházát a Sugár utca 14. szám alatt. Utóbbi helyszínen az egyesületek vendégeként dr. Horváth László tárogatón játszott. Az épület homlokzatán 2006 óta tábla emlékeztet az 1843-ban alakult Nagykanizsai Izraelita Nőegyletre, mely több száz taggal segítette a rászorulókat. 1888-tól a népkonyha, másképp a „szegények tápintézete” évente 14 ezer adag ebédet osztott ki gyermekeknek – felekezeti megkülönböztetés nélkül. Dolgoztak, amíg csak lehetett, egészen a város zsidó származású lakosságának haláltáborokba hurcolásáig. Egyetlen tag sem lehetett a városban, amikor 1944 júniusában a belügyminiszter feloszlatta az egyesületet. 

A Hölgyklub szerdán 16 órakor a Honvéd Kaszinó tükörtermében Zeneszó címmel a nagy női elődeikre emlékezik. A programon fellépnek a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI növendékei és tanárai. Ezt követően 16.40-től Nagy női elődeink példája nyomán címmel Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában