Varázslatos természet

2023.04.16. 17:30

Madárpók, tisztes távolságból

Tarantulák, gekkók és agámák között – Zalaegerszegen is bemutatkozott a Varázslatos Természet vándorkiállítás.

Mozsár Eszter

Kézben a barátságos sisakos kaméleon

Fotó: Mozsár Eszter

Két napon át várta az érdeklődőket hétvégén a Keresztury VMK-ban a Varázslatos Természet című vándorkiállítás, ahol egzotikus kisállatokat láthattak a természetbarátok. A legkisebbek örömére fotózkodni is lehetett például a szakállas agámával és a kaméleonnal. Szinte borítékolható volt: a családok körében osztatlan népszerűségnek örvendett a nem mindennapi program. Nyitás után pár perccel már szinte megtelt a terem, mindegyik terrárium előtt volt egy álmélkodó. A zalaegerszegi Polgár Szilárd kisfiával, Csanáddal érkezett. Érdeklődésünkre a kisfiú örömmel osztotta meg vágyát, miszerint egy tacskónak szívesen lenne kis gazdája. Mivel egyelőre nem tartanak otthon állatot, beérik a mostani bemutatóval, mondta az édesapa.

Németh János Károly a hatalmas mexikói vöröstérdű tarantulával
Németh János Károly a hatalmas mexikói vöröstérdű tarantulával
Fotós: Mozsár Eszter

A tömeg bevonulása előtt váltottunk pár szót a Varázslatos Természet vándorkiállítás szervezőjével, aki éppen egy termetes mexikói vöröstérdű tarantulát (Brachypelma hamorii) noszogatott, hogy felmásszon védőkesztyűjére. Bár nincs araknofóbiám (pókiszony), azért a madárpókot tisztes távolságból szemléltem. Nem úgy a kaméleont, ami valóban megváltoztatta színét, ahogy kiemeltük a terráriumból, majd lomhán kezdett mászni férjem flanel kabátján.

Merészen szemezgetett velünk a zöld leguán
Fotós: Mozsár Eszter

Németh János Károlynak igazán különleges hobbija van. A természetkedvelő úr nemcsak gyűjti és tartja az egzotikus állatokat, hanem az országot járva ismereti meg ezeknek a fajoknak különleges tulajdonságait, miközben szívesen ad tanácsot azok tartásáról. 
– Természetesen számos szafari park, állatkert működik hazánkban, mi leginkább a kisebb, terráriumban élő fajtákra, azaz hüllőkre, pókokra, kisebb emlősökre szakosodtunk – mesél tevékenységükről a tulajdonos. – Nagy részüket a gyerekek kézbe vehetik, simogathatják, legyen az nyúl, hörcsög, szakállas agáma, sisakos kaméleon vagy teknősbéka. Az itt látható fajok leginkább a trópusokról származnak, Afrikából, Dél-Amerikából, Mexikóból. Sokan talán nem tudják, de az annyira kedvelt tengerimalac is Dél-Afrikából származik vagy a szíriai aranyhörcsög – ahogy a nevében van – Szíriából.

Polgár Csanád és Polgár Szilárd egy szakállas agámával fotózkodott
Fotós: Mozsár Eszter

Az egzotikus állatok tartásáról Németh János Károly elmondta, szabályozott és ellenőrzött keretek között tartható, de sajnos előfordul, amikor a gazda hozzá nem értése vagy hanyagsága miatt elpusztul az egyed. Valószínűleg a szülők is jobban járnak, ha inkább ilyen alkalmakra hozzák el a kisgyerekeket, akik valóban szeretettel és csillogó szemmel mesélnek később is a nagy találkozásokról.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában