Schengen

2023.04.16. 10:07

Feleslegessé váltak, ezért elbontják a határátkelő épületeit

Megkezdték a letenyei horvát-magyar határátkelő épületeinek bontását az M7-esen, melynek idén több szakaszát is felújítják.

Horváth-Balogh Attila

Először a középső sávokat szabadítják fel

Fotó: ZH Archívum/Szakony

A bontási munkálatokat Horvátország schengeni övezetbe lépése indokolja, a kivitelezés a szükséges terelések kiépítésével és a táblák leszedésével április 12-én, szerdán elindult és több részletben, várhatóan öt hétig tart – olvasható az autópályákat üzemeltető MKIF Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. honlapján. Úgy tudjuk, először a középső sávokat szabadítják fel, a többi épület ezek után következik.

Április 16-án további 4 helyszínen indultak meg a tereléskiépítések az M7-en, egy helyen pedig az M3-on. Április 17-én, hétfőn ezen az öt helyszínen is elindulnak a szintrehozási munkálatok.

A szakemberek hidakat újítanak fel a következő négy hétben az M7-en Balatonőszöd, Fonyód, Siófok és Zamárdi térségében. Itt 20 híd újul meg. Aszfaltozás lesz szintén az M7-en Zalaszentjakab és az M3-on Nagyfüged közelében. A pontos kilométerszelvényeket a www.utinform.hu oldalon, az MKIF weboldalán és social media felületeinken is közzéteszik.

Idén egy hároméves ún. szintrehozás indul. Csak 2023-ban 297 km hosszan, 2 millió nm-en újul meg számos gyorsforgalmi út burkolata és 30 pihenő is. 2025-ig 200 híd, felüljáró, köztük négy nagy híd, az M1-en a Rába, az oszlári Tisza- híd, M7-en a kőröshegyi völgyhíd, és az M8-on a Pentele híd is megújul. 50-60 csomópontban pedig javítják a vízelvezető rendszereket és az esetleges rézsűcsúszásokat.

A pontos kilométerszelvények:

M3 autópálya:

91-99 szelvények között – aszfaltozás
M7 autópálya:

115-117 szelvények között – hidak felújítása
130-132 szelvények között – hidak felújítása
151-154 szelvények között – hidak felújítása
196-204 szelvények között – aszfaltozás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában