Scientia Master Spirit Competition 2023

2023.04.26. 15:30

Díjeső a nagykanizsai pálinkakészítőknek

A sok díj mellett a legeredményesebb egyesületnek járó elismerést is bezsebelte a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület a Fejér vármegyei Perkátán nemrégiben megtartott Scientia Master Spirit Competition 2023 pálinka- és párlatversenyen.

Benedek Bálint

A Pannónia Pálinkakultúra Egyesület remekelt, balról: Tóth István, Kovács Károly, Gazdag Attila, Kardos Ferenc, Rácz Zoltán, Pintér Gergely és Szabadics Attila. A képről hiányzik: Szász Gábor

Fotó: Szakony Attila

A Scientia Master Spirit Competition a létrehozása óta egyedi elképzelésekre támaszkodott, más hazai versenyektől eltérően speciális szakmai megoldásaival igyekszik a pálinka- és párlatkészítők minőségi munkáját támogatni. A verseny célja a párlatok és pálinkák szakmai bírálata, hogy valamennyi előállító visszajelzést kapjon az általa készített párlat érzékszervi tulajdonságairól. A kulturált fogyasztás elősegítése, az otthon készített párlatok minőségi javításának támogatása, a tradíciók megőrzése mellett azon előállítói és fogyasztói szemlélet kialakítása is céljuk, melynek fókuszában a magasabb minőségű élelmiszerek előállítása áll.

Fotó: Szakony Attila

– Speciális értékelői rendszert alkalmaztak a legjobb tételek kiválasztásához – mondta Gazdag Attila, a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület elnöke. – Ez még szélesebb lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. Tagjaink kifejezetten jól szerepeltek, kiemelkedő eredményeket értek el. Öt nagydíjat szereztünk. A verseny legjobb párlatának járó címet Pintér Gergely President, Presenta, Lepotica szilvák blendelése, vagyis házasítása kapta. Pintér érdemelte ki a legeredményesebb magánfőzőnek járó elismerést is. Az idei év gyümölcse a versenyen a kajszibarack volt, az összes nevező közül legjobbnak Szász Gábor Orange red kajszibarackját választották. Szintén ő lett a verseny abszolút győztese, valamint a legeredményesebb bérfőzető is. Ha ez még nem lett volna elég a díjesőből, akkor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület érdemelte ki a legeredményesebb egyesület különdíját. Az egyesület más tagjai: Rácz Zoltán, Kardos Ferenc, Kovács Károly, Szabadics Attila és Tóth István megannyi gyümölcsfajtával további helyezéseket és kategóriagyőzelmeket szereztek. Gazdag Attila úgy értékelte, hogy az elmúlt évek szakmai előrelépését mutatják a bezsebelt elismerések. 

Eredmények. Pintér Gergely. Platina: Penyigei-Prezenta-Lepotica szilva (blendelt), Irsai Olivér szőlő-vilmoskörte vegyes. Arany: szilva (blendelt), Irsai Olivér szőlő-vilmoskörte vegyes, kajszibarack (blendelt). Ezüst: birs (blendelt), Kormin szőlő, Illatos fehérszőlő (blendelt), Kormin szőlő-Lepotica szilva vegyes, Kormin szőlő-Gönci kajszibarack vegyes, Újfehértói fürtös meggy, Lepotica szilva. Bronz: Penyigei szilva, Gönci kajszi, Szirén törköly, Sárga noha és kormin szőlő-Gönci kajszi vegyes, kajszi-szilva vegyes, Lady Cot kajszi, Farbaly kajszi. Tóth István. Platina: fekete noah szőlő, fekete noah törköly, Nektár törköly. Arany: fekete noah törköly, Nektár törköly, fekete noah szőlő, Szirén törköly. Ezüst: Sárgabarack, orange red barack, ottonel szőlő, kajszi-szilva, Merlot törköly érlelt, érlelt penyigei szilva, érlelt chardonnay törköly. Bronz: Cserszegi törköly, Merlot szőlő, feketeribizli, Kabar aszútörköly, kajszi-fekete noah. Szász Gábor. Platina: Orange Red kajszi, Spring blush kajszi, Lepotica szilva. Arany: Orange Red kajszi, Spring blush kajszi, Lepotica szilva, Jázmin szőlő, érlelt szilva. Ezüst: Gloszter alma, kajszi blend, kajszi-szilva. Bronz: Sylred kajszi. Gazdag Attila. Platina: Szomolyai fekete cseresznye, tölgyfahordóban érlelt Chardonnay szőlő-feketeribizli (blendelt). Arany: Szomolyai fekete cseresznye, tölgyfahordóban érlelt Chardonnay szőlő-feketeribizli (blendelt), borseprő, Orange-red kajszi, Nektár-Ottonel muskotály törköly. Ezüst: Irsai Olivér szőlő, érlelt alma, Tramini törköly. Bronz: Magyar Izabella (blendelt). Rácz Zoltán. Arany: füge. Ezüst: Kormin szőlő, Izabella törköly, Clapp kedveltje körte, Gönci magyar kajszi. Kovács Károly. Arany: fekete noah szőlő. Ezüst: Nektár szőlő, Érlelt merlot törköly. Bronz: Szirén szőlő, Ottonel muskotály szőlő, Sárga muskotály szőlő. Szabadics Attila. Arany: fekete noah törköly, Orange red kajszi. Ezüst: érlelt borpárlat. Bronz: gönci kajszi. Kardos Ferenc. Platina: fekete ribiszke. Arany: fekete ribiszke. Ezüst: ottonel muskotály szőlő, syrah törköly, madárberkenye. Bronz: noah szőlő, Orange red kajszi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában