55 minta érkezett

2023.04.18. 11:45

Borbírálatot tartottak Lentiben

A helyi Kertbarát Kör Egyesület múlt szombaton tartotta március 25-én megrendezett nemzetközi borbírálatának díjkiosztó rendezvényét.

Korosa Titanilla

Marton Attila, Sáfrány Ilona, Kulcsár István (b-j) arany minősítést nyert, Rónási Gyuláné borlovag, Felső Alen, Kovács Tamás aranyérmes borász és Röszler Attila.

Fotó: Korosa Titanilla

A borbírálaton a lenti termelőkön kívül részt vettek a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete, a Rédicsi Kertbarát Kör Egyesület és a Tormaföldei Szent János Hegyért Egyesület borosgazdái is.

A megmérettetésre 55 borminta érkezett, kevesebb mint az elmúlt években. Ezek közül 36 a helyi egyesületi tagoktól.

- A gazdák 41 fehér-, 6 rozé és 4 vörösbort, valamint 4 direkttermő fajtát neveztek a bírálatra. A borok között a fajtaborok domináltak 83 százalékban, kevés volt a vegyes és a cuvée. Úgy tűnik, a termelők a fajtatiszta borokat részesítik előnyben, pedig egy jól megválasztott házasítás is kiváló bort tud produkálni – vélekedett Röszler Attila egyesületi elnök.

A bírálóbizottság tagjai Németh Géza és Kuprivecz József borász, a Da Bibere Zalai Borlovagrend tagjai, illetve Lendváról Cuk Lajos és Csentéből Felső Alen borász, borbíró voltak, utóbbi a zsűrielnök tisztjét töltötte be.

Viszonylag kevés aranyérem született, összesen 8, mellette kiosztottak 33 ezüst, 8 bronz minősítést és 6 oklevelet.

Két vándorserleg is gazdára talált: a legtöbb pontszámot és a „Nagy Arany” minősítést a lenti egyesületből Sáfrány Ilona 2022-es évjáratú királyleányka borával nyerte el. A borok újrakóstolásával a három legmagasabb pontszámot elért tagi bor közül a zsűri megválasztotta a „Város Borát”, ez Kulcsár István 2022-es évjáratú sauvignon blanc bora lett.

Felső Alen, a zsűri elnöke értékelésében kiemelte, hogy a tavalyi év nagyon száraz volt. Emiatt a szőlő nem tudta kellően felvenni a nitrogént és ez sok esetben kedvezőtlenül befolyásolta az erjedést. Főként az illatos fajták sínylették meg a szárazságot, nem alakultak ki kellően az illatanyagok. Azt várták a gazdák, hogy – mint általában – sok ként szív fel a bor, ez azonban nem történt meg, így egyes esetekben magas kéntartalommal találkoztak a bírálók. Egyes tételeknél tapasztalható volt az etil, ez is főként az évjáratnak tudható be.

Összességében azonban jó borokat bíráltak és egy mintát sem zártak ki.

A rendezvény vacsorával, jó hangulatú társalgással, koccintással zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában