Néprajz

2023.04.26. 14:45

Bemutatták Hetés monográfiáját Lentiben

Kedden a városi könyvtárban mutatta be dr. Lendvai Kepe Zoltán néprajzkutató, muzeológus a Hetés című monográfiáját.

Korosa Titanilla

Dr. Lendvai Kepe Zoltán és Soós Mihály a kötetbemutatón

A teljes címén Hetés falvainak népessége és gazdálkodása a 18–20. században című kiadvány még 2021-ben jelent meg, a koronavírus-járvány alatti lezárások miatt ezidáig csak online mutatták be.

Dr. Lendvai Kepe Zoltán elmondta, hogy doktori disszertációját a tíz települést magába foglaló néprajzi tájegységről írta, a monográfia ennek bővített változata. A kötet az 1690-től 2004-ig tartó időszakot öleli fel, a két jelentős dátum közül a korábbi azt jelöli, mikor az alsólendvai és a lenti uradalom az Esterházy családhoz került, 2004 pedig az európai uniós csatlakozás éve. 

A Hetés monográfia nem pusztán néprajzi kiadvány, szó van benne a tájegység természeti adottságairól, a nyelvjárásokról, történeti eseményekről, a vallási életről és a területen folyó gazdálkodásról is. A leírtakat fotók, statisztikák, számadások egészítik ki. Hetés elnevezésének eredetéről is olvashatnak az érdeklődők. 

A szerző arról is beszélt, hogy a trianoni békediktátum megpecsételte a térség sorsát, az 1930-as évek óta csökken Hetés lakossága, nehéz kitörési pontokat találni a szlovén és a magyar oldalon is, ehhez a politikai döntéshozók támogatása és szakmai segítség szükséges.

A rendezvényen a szerzővel Soós Mihály, a a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója beszélgetett, majd az érdeklődők megtekinthették a Hetési motívumok című fotókiállítást. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában