Népszokás

2023.04.03. 13:30

Barkaszentelést tartottak Pákán virágvasárnap

Virágvasárnap a húsvétot megelőző nagyhét kezdete, amikor a keresztények arról emlékeznek meg, hogy hitük szerint Jézus Krisztus a követői által a lába elé tett pálmaágakon bevonult Jeruzsálembe.

Korosa Titanilla

Barkaszentelés Pákán, középen Németh Csaba

Fotó: Korosa Titanilla

Virágvasárnaphoz számtalan népszokás kapcsolódik, többek között a barkaszentelés, amely elhárítja a rontásokat, megvédi a tulajdonos házát a vihartól és tűztől, veteményesébe tűzve pedig a terményt is növeli a magyar népszokások szerint.

Pákán a Szent Péter és Pál tiszteletére felszentelt templomnál található Mária-szobornál elevenítették fel ezt a hagyományt az elmúlt vasárnapon.

Németh Csaba plébános  elmondta, hogy a virágvasárnap a nagyhét liturgikus kezdete. Ilyenkor különösen figyelnek a hívő emberek Jézus Krisztus szenvedésére és azokra az eseményekre, melyek megelőzték a feltámadást: az utolsó vacsorára, a keresztútra, annak állomásaira, a Getszemáni-kertben való virrasztásra. Ez a hét ráirányítja a figyelmet arra egy-egy eseménnyel, hogy mi mindent tett értünk a Megváltó.

- A virágvasárnaphoz kapcsolódik a barkaszentelés hagyománya, hiszen ahogy az evangéliumban olvassuk, Jézust pálmaágakkal és leterített ruháikkal fogadta a tömeg Jeruzsálembe való bevonulásakor – mondta. - A mi éghajlatunk nem kedvez a pálmafáknak, ezért a nép keresett egy olyan növényt, melyről vágható olyan díszes ág, melyet használhat ezen az ünnepen, és a barkát választották. Szerepe van az egész nagyböjt folyamán, hiszen hamvazószerdán az ilyenkor megáldott barkát égetik el és abból lesz az hamu, amit a fejünkre hint az egyház, emlékeztetve minket a mulandóságra és a nagyböjt kezdetére.

A szentelés után a szentmisén elhangzott Jézus szenvedésének története. Az esemény fényét a pákai plébánia kórusa és hozzájuk csatlakozó lenti énekesek éneke emelte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában