Vadkamerákkal is védekeznek a jövőben

2023.04.23. 14:30

A TeSzedd!-nappal is felhívták a figyelmet a környezetvédelem fontosságára az alsópáhokiak

Idén is csatlakozott a Te szedd!-mozgalomhoz Alsópáhok. Az országos hulladékgyűjtési akció részeként szombaton majdnem félszáz önkéntes tisztította meg az üdülőfalu közterületeit és külterületi útjait.

Péter B. Árpád

A gesz munkatársai munka közben az egyik hegyháton, (b-j) Kozma Zoltán, Kulcsárné Kelemen Mónika, hátul Pórel Balázs és Gede Attila. A képről hiányzik Humpok Béla és Kocsmár Péter, akik néhány száz méterrel odébb dolgoztak

Fotó: Péter B. Árpád

A Hévíz és Alsópáhok határán álló áruház mellett főként rendőrök – köztük dr. Vereckei Csaba vármegyei főkapitány, dr. Andor László, Keszthely kapitánya és Lágler Róbert fürdővárosi őrsparancsnok –, másutt, például a hegyi utakon a község önkéntesei, például a gazdasági ellátó szervezet (gesz) dolgozói gyűjtötték a szemetet, az elektronikai berendezéseket s más környezetkárosító hulladékot. A déli órákra egy erőgép pótkocsija megtelt a nem csak esztétikai szempontból romboló „terméssel”.

Kozma Zoltán, a gesz vezetője azt mondta: naponta tapasztalják „a szeméthalmot” nemcsak kül-, hanem belterületen is.

S bár Alsópáhok kevéssé szennyezett település, de például kaszálás közben munkatársaik háztartási és építési hulladékkal is gyakorta találkoznak, tette hozzá Kozma Zoltán, aki szerint a rendezettség fenntartásában kollégáinak elévülhetetlen érdemei vannak, akik nemcsak egy-egy akció erejéig, hanem a mindennapokban is sokat tesznek a falu rendezettségének megőrzéséért.

A TeSzedd!-napon egy pótkocsi telt meg az Alsópáhok külterületi útjain eldobált szeméttel, illegális hulladékkal
Fotó: Péter B. Árpád

A TeSzedd!-nap végéhez közeledve Czigány Sándor polgármester leszögezte: a község indulása óta minden esztendőben csatlakozik e programhoz, amellyel a helyiek figyelmét szeretnék felhívni arra: nem csupán globálisan, hanem helyben is cselekedni kell a Föld védelméért. Ennek pedig része, hogy „felhagyunk az illegális hulladéklerakással, a környezetromboló szemeteléssel”.

– Ez az akció arra hívja fel elsősorban a figyelmet, hogy ügyeljünk az egészségünkre, az életünkre, a szemetet pedig ne a település határába hordjuk, hanem az e célra szolgáló edényekbe gyűjtsük – mondta

Czigány Sándor, aki szerint szinte minden hazai település határában „megdöbbentő kép fogadja az arra járót”. Alsópáhok az illegális szemetelés ellen úgy próbál védekezni, hogy a közeljövőben vadkamerákat vásárol, amelyekkel figyelik majd a külterületi utak környékét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában