Véget ért az ünnepségek sora

2023.03.24. 16:30

Számos programmal emlékeztek a Petőfi-iskola alapítására és névadójára

Idén ünnepli alapításának 150 éves évfordulóját a zalaegerszegi Petőfi Sándor Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános iskola. A két hete indult rendezvénysorozat pénteken gálaműsorral és könyvbemutatóval ért véget.

Mozsár Eszter

A gálán az iskola tanulói léptek fel

Fotó: Seres Péter

Igazán méltó módon, változatos programokkal invitálták a jelenlegi és egykori diákokat, pedagógusokat, érdeklődőket a Petőfi-napokra. Március 9-én nyílt az iskola múltját bemutató Az első 150 év című kiállítás, amit a Göcseji Múzeum rendezett. Az emeleten az egykori diák, Katona Tibor fotóriporter alkotásaiból nyílt tárlat. Ahogy a nyitórendezvényen elhangzott, az intézményt 1873-ban Polgári Fiúiskolaként alapították, majd 1937-ben költözött jelenlegi helyére. A háborút követően 1951-ben építették újjá, s akkor kapta a Petőfi Sándor nevet. Jelenleg mintegy félezer diákot oktat félszáz pedagógus az intézményben.

Pillanatkép az egyik műsorszámból. Fotós: Seres Péter

A pénteki gálaműsor előtt Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy az oktatási intézmények nélkülözhetetlen alapot adnak és jó példát mutatnak a felnövekvő nemzedéknek. A politikus megemlékezett gyermekkorának tisztelet parancsoló tanítóiról is, akiket lámpásokként emlegettek akkoriban. Balaicz Zoltán polgármester felidézte: nemrég újult meg a város TOP-os pályázatának köszönhetően 350 millió forintból a Petőfi-iskola, most pedig a Zalaegerszegi Tankerületi Központtal közösen újítják fel a tetőszerkezet. A polgármester köszöntőjét követően dr. Káldi Dávid önkormányzati képviselővel együtt nyújtották át Zalaegerszeg kitüntető oklevelét Kovács Éva intézményvezetőnek. Kajári Attila tankerületi igazgató a többszörös jubileumról beszélt: 150 éve alapították az iskolát, amit Petőfi születésének 200. évfordulóján ünnepelnek, 60 éve indult a nyelvi, 50 éve pedig a sporttagozat.

Fotós: Seres Péter

A műsort követően mutatták be Az első 150 évünk című jubileumi évkönyvet, majd osztálytalálkozó-maraton vette kezdetét. Ezen a napon az említett tárlatokon kívül a Deák-könyvtár közreműködésével megvalósult Petőfi Irodalmi Múzeum Átröpülök hosszában hazámon című vándorkiállítását, valamint az iskolai rajzpályázatra érkezett pályaműveket lehetett megtekinteni.

Kovács Éva intézményvezető a helyetteseivel szeli fel a tortát
Fotós: Seres Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában