Világhírű zeneszerző volt

2023.03.21. 18:11

Felújították Sigmund Romberg nagykanizsai emléktábláját

Pénteken 11 órakor a nagykanizsai Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolánál avatják fel a zeneszerző Sigmund Romberg felújított emléktábláját. Az esemény kapcsán kedden a kezdeményező Sigmund Romberg Emlékbizottság alapítója, Halász Gyula, valamint a Nagykanizsai Városvédő Egyesület elnöke, Cserti Tibor tartott tájékoztatót.

Gyuricza Ferenc

Cserti Tibor és Halász Gyula a tájékoztatón

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Halász Gyula elmondta: a nagykanizsai születésű Sigmund Romberg tiszteletére 2010-ben avattak emléktáblát, ami azóta elhasználódott, így felújításra szorult. Az új emléktáblát a Nemzeti Panteon Alapítvány és magánszemélyek támogatásával, a szintén nagykanizsai születésű Ádám Krisztián Ferenczy Noémi-díjas ötvösművész tervei alapján készítették el.

Halász Gyula emlékeztetett rá, Sigmund Romberg – magyar nevén Rosenberg Zsigmond – világhírű zeneszerző volt, akinek műveit a Broadway színpadain mutatták be, illetve hollywoodi filmekben is hallható volt. 1970-ben az elsők között iktatták be a Songwriters Hall of Fame, azaz a dalszerző hírességek csarnokába. Dalait a mai napig világsztárok adják elő, az amerikai Diana Rivers legutóbbi budapesti koncertjét Romberg szerzeményével, a sokak által felsdolgozott Lover, Come Back To Me című dallal nyitotta.  

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Sigmund Romberg Emlékbizottság és a Nagykanizsai Városvédő Egyesület kezdeményezi a kapcsolatfelvételt a horvátországi Belisce településsel, azzal a szlavóniai, Dráva-menti várossal, amelynek alapítója egy nagykanizsai zsidó család tagjai, a Gutmanok voltak. Belisce szorosan Rosenberg Zsigmond személyéhez is kötődik, hiszen a zeneszerző élt itt, illetve a mai napig rendeznek tiszteletére zenei programokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában