Dupla ünnep

2023.03.15. 15:00

Felavatták Gózon Imre szobrának megújított alapzatát Szentgyörgyvölgyön

Szerdán a nemzeti ünnepen avatták fel a településen a tudós és tanító Gózon Imre szobrának megújított alapzatát, illetve tartottak ünnepséget az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Korosa Titanilla

Gózon Imre szobránál b-j Varga Zsuzsanna, Béres János és Szabolcs Péter

Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A megjelenteket Varga Zsuzsanna polgármester köszöntötte, köztük a Szabolcs Péter szobrászművészt, a mellszobor alkotóját és Béres János szobrászművészt, aki az aljzat helyreállítását végezte.

A megemlékezésen a polgármester ünnepi beszédében az évforduló kapcsán a hazafiságról szólt.

– Egy meghatározás szerint a hazafiság a szülőföld, az ősök, a nemzet és a saját kultúra iránt érzett büszkeség, pozitív érzelmek összessége – mondta. – Gózon Imre valódi hazafi volt. Petőfi Sándor és Jókai Mór kortársaként harcolt hazája szabadságáért. Sebesülése és a szabadságharc bukása után pedig tanítóként a kultúra és történelmünk kutatása volt a fegyvere.

Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Ezután Béres János mondta el gondolatait.

– Minden közterületen felállított szobor közvagyon – fogalmazott. – Ez is az. Az egész magyarságé, a falué, az erre vetődő turistáké, mindenkié. Ezért kell óvni, kezelni. Tulajdonosa a megrendelő önkormányzat, aki az állapotáért, állagáért felelős. Ha nem megfelelően, rábízott tulajdonként bánik vele, az egész nemzet ellen követ el bűnt. Nem szentgyörgyvölgyi szobor ez, hanem Szentgyörgyvölgyön fellelhető, helyi kezelésbe adott nemzeti kincs, amely szoborlétesítési céllal elkülönített, központi pénzekből lett finanszírozva. Gózon Imre szellemi örökségét hivatott mindenki felé hirdetni, aki az 1848-as forradalomban karddal a kezében, önkéntes honvédként megsebesülve harcolt a szabadság és az önrendelkezés kivívásáért. Az életét kockáztatta 175 éve értünk. A mai, három évtizede megörökölt, szabad és önrendelkező világunkban hanyag utódai az ő szobrának felelősei, nap mint nap hagyták az enyészetnek romboló hatását eluralkodni a szobor környezetén és talpazatán éveken keresztül. De Gózon Imre olyan jelentős a település életének múltjában, hogy az értelmes gondolkodás hívei nem hagyhatták szégyenben szobrát. Most megújult talpazaton méltóképpen emlékezhetünk Szabolcs Péter szobrászművész által megalkotott és elénk tárt személyére.

Fotós: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

A továbbiakban Szabolcs Péter mondott ünnepi szavakat, majd a Függönyt fel színjátszó csoport adott műsort, és végül megkoszorúzták a szobrot az emlékezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában