Zaol podcast

2023.03.10. 06:50

Az Univerzum titkait kutatja – Bánfalvi Péter a Zaol-podcast vendége

A matematika-fizika-informatika szakos tanár, amatőrcsillagász több évtizede foglalkozik meteorok megfigyelésével, ő kezeli az Allsky7 európai meteorészlelő rendszer zalaegerszegi kameráit. Ennek köszönhetően a Nemzetközi Meteor Szervezetben (International Meteor Organization) és az Ameri-can Meteor Society-ban is jól ismerik a nevét.

Mozsár Eszter

Bánfalvi Péter matematika-fizika-informatika szakos tanár, amatőrcsillagász

Fotó: Fehér Márk / zaol.hu

A TIT Öveges Egyesület elnöke, a Vega Csillagászati Egyesület (VCSE) alelnöke és senior tagja rendhagyó órákat, előadásokat, csillagászati bemutatókat tart folyamatosan. Ennek a lelkiismeretes és lelkes tevékenységnek köszönhetően sok fiatal vagy idősebb érdeklődő értette és csodálta meg a minket körülvevő Univerzumot, kozmikus környezetünket, égi kísérőink izgalmas világát. A zalai vármegyeszékhelyen rendszeresen találkozhatunk vele és segítő klubtársaival a távcsöves járdacsillagászati programokon. Önkéntes hanganyagszerkesztőként segíti a Mária Rádió munkáját.

Február eleji találkozásunkkor éppen a zöld üstökös tartotta izgalomban az embereket. Többek között erről, a meteorok megfigyeléséről – amit már kamaszként csillagtérképpel a kezében, nyugágyról végzett –, a fényszennyezésről, valamint a vallás és tudomány kapcsolatáról beszélgettünk.

– A tudományos szakma a meteorfigyelő tevékenységünknek köszönhetően a világűrből származó kőzetmintákhoz juthat. Minden reggel megnézem, hogy a kamerák mit rögzítettek. Ha olyan objektumot, amire érdemes odafigyelni, akkor riasztom a hazai kamerák kezelőit – felelte Bánfalvi Péter.

Kapcsolódó cikkeink:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában