Örökségünk ’48 történelmi vetélkedő

2023.03.25. 09:00

A Ganz Ábrahám Technikum csapata sorozatban harmadszor bizonyult a legjobbnak

A Szakmai Középiskolásokért Közhasznú Kulturális Egyesület szervezésében 2023. március 18-án rendezték meg az Örökségünk’48 - történelmi vetélkedő országos döntőjét Budapesten, a Stefánia palotában. A versenyen a Zalaegerszegi SZC Ganz Ábrahám Technikum csapata a technikumi kategóriában országos 1. helyezést ért el, immár sorozatban harmadszor, tájékoztatta portálunkat az intézmény.

Zalai Hírlap

A nyertes csapat tagjai felkészítő tanárukkal, Biróné Molnár Beátával

Forrás: Ganz Ábrahám Technikum

A csapat tagjai: Boncz Máté, Csécs Tamás Barnabás, Odonics Olivér 12. H osztályos tanulók, felkészítő tanáruk Biróné Molnár Beáta.

A vetélkedő célja a magyar reformkor és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eszméinek, történelmi személyiségeinek, eseményeinek és helyszíneinek megismertetése, valamint a korszak összefüggéseinek és ok-okozati viszonyainak felismertetése a középiskolás korosztállyal. A hazaszeretet elmélyítése, a nemzeti emlékezet továbbörökítése, a szülőföld értékeinek feltérképezése, továbbá az ifjú nemzedék figyelmének ráirányítása a kárpát-medencei 1848-49-es történelmi emlékhelyekre, szellemi örökségre és a honvédelem fontosságára. A versenyző csapatoknak a történelem kronologikus eseményein kívül széleskörű ismeretekre kell szert tenniük a korszak hazai közéletének politikai, társadalmi és gazdasági programjairól, a polgári átalakulás folyamatáról és kihívásairól, a polgári társadalom ismertetőjegyeiről, nagyjaink hősies szabadságküzdelméről csakúgy, mint az egyéni és a közösségi jogok biztosításáról, valamint a kultúra, a művészetek, a gazdaság és a közlekedés terén elért fejlődésről.

A tanulókat a versenyen való részvételre a tanáruk, Biróné Molnár Beáta bíztatta, aki 1998 óta indít csapatokat ezen a versenyen. A diákok– bár az elmúlt években a versenyeken komoly rutinra tettek szert – mindig nagy izgalommal készültek a vetélkedőre. Idén két internetes forduló után az országos döntőbe 19 csapatot hívtak be. A döntőre egy előzetes feladattal is kellett készülniük a versenyzőknek, mely során egy kétperces párbeszédben az 1849. augusztus 11-én, Aradon történt sorsdöntő eseményt kellett feldolgozniuk. A döntő feladatai igen sokrétűek voltak: például képfelismerés, asszociációs feladat, történelmi helyek beazonosítása, életrajzi adatokból személyfelismerés. A tanulók felkészültségének, szorgalmának és lelkes hozzáállásának köszönhető, hogy a több évtizede hagyományos versenyben ismét győztek.

Jutalomként a tanulók és felkészítő tanáruk meghívást kapott 2023. november 10-ére Szabadkára, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete Kárpát-medencei szintű XXVII. Honismereti versenyére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában