Nap képe

2023.02.20. 20:30

Zala-parti séta – virágzik a barka

A hirtelen jött februári meleg életre kelti a növényeket, a tavasz apró hírnökeit, de mint Pezzetta Umberto kollégánknak a zalaegerszegi Zala-parton, a hét végén készült felvétele bizonyítja, a számunkra húsvéthoz kapcsolódó barka is színre lépett.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

De mi is az a barka? Az internet (edenkert.hu) a barátunk ezügyben is: "A füzek általánosan barkának nevezett része - valójában, botanikailag - füzérvirágzat. A barka még az igazi virágzás előtt, a megnyúlási szakaszt megelőzően mutatós, amikor a rügypikkely már többnyire lehullott róla, vagy legalább megpattan." A barka rövid ideig tartó szakasz a növény életében, hiszen ha a fűz kivirágzik, a barka már nem értékesíthető. A barka színét meghatározza a virágzatot alkotó murvapikkelyek színe, illetve változása a virágzás során, a murvapikkely szőrözöttsége, valamint az ivarlevelek elhelyezkedése, színe és fejlettsége.

Magyarország viszonylag gazdag fűz fajokban, az egyes fajok genetikai változékonysága pedig számtalan alakot és színt eredményez.

A rendelkezésre álló, leggyakrabban gyűjtött fajok közül a legismertebb a kecskefűz,  nevezik leányfűznek, és pálmafűznek is, a gyűjtők leggyakrabban barkafaként említik.  A hozzá nagyon hasonló rekettyefűztől abban különbözik, hogy a gally kétéves része már teljesen kopasz, míg a rekettyefűzér molyhos. A Silverglow néven forgalmazott ezüstösen csillogó, nagybarkájú fajta. Vesszője fényes sötétbarna, majdnem fekete színű, így nagyon szép rajta az ezüstös fehér barka. A virágkötészetben ez a legkeresettebb barkafajta. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában