Meséltek a törökországi bevetésről

2023.02.16. 11:07

Tizenhét embert mentett ki a pokolból a két kanizsait is soraiban tudo magyar mentőcsapat

A földrengés sújtotta Törökországban szolgálatot teljesítő HUNOR mentőszervezet két kanizsai tagját, Deme Dávid tűzoltó zászlóst és Horváth Péter tűzoltó főtörzsőrmestert köszöntötte csütörtökön Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Balogh László polgármester. A kanizsai hősök részletesen meséltek az általuk tapasztalt borzalmakról, s arról, miként sikerült 17 embert, köztük 3 gyermeket kimenteni a romok alól.

Pásztor András

Cseresnyés Péter képviselő (balról) és Balogh László polgármester (jobbról) gratulál Horváth Péternek és Deme Dávidnak a hősies helytállásért

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

Deme Dávid és Horváth Péter már a HUNOR mentőszervezet 2012-es megalakulása óta tagja a csapatnak, tűzoltóként mindketten úgy érezték, nemcsak hivatásukból fakadóan, hanem önként is szeretnének segíteni.

Azt persze maguk sem gondolták, hogy az első éles bevetésükön olyan terepen kell helyt állniuk, ami maga a földi pokol.

- Már a földrengés első napján megkaptuk a jelzést, hogy indul a csapat Törökországba, így összepakoltuk a csomagunkat és két óra elteltével már Ferihegyen vártuk a felszállást - mesélte Deme Dávid.  Éjszaka érkeztünk meg Törökországba, majd a landolás helyszínétől 200-250 kilométerre, Antakya városába vezényeltek minket, magyarokat. Ahogy egyre közelebb értünk a célterülethez, úgy láttunk egyre több összedőlt, romos épületet, de arra a legrosszabb rémálmainkban sem számítottunk, ami a településen fogadott minket. A közel 400 ezres városban kivétel nélkül minden épület megrongálódott. Mi egy olyan városrészben kezdtük a mentést, ahol több tucatnyi tízemeletes épület volt.

- A túlélés szempontjából az első száz óra a legkritikusabb, ez az az időintervallum, amikor még valós esély van az emberek kimenekítésére - vette át a szót Horváth Péter. - Mi, magyarok összesen 17 embert hoztunk ki a romok alól, köztük 3 gyermeket. Sajnos, 29 elhunytat is találtunk, a holttesteket szintén ki kellett hozni a romok alól.

A két kanizsai tűzoltó azt mesélte: az első napokban még roppant óvatosan dolgoztak, aztán ahogy telt az idő, úgy vállaltak egyre nagyobb kockázatot. Pedig az utórengések érezhető közelségben voltak, amíg ott voltak, egy 4,7-es erősségű utórengés is bekövetkezett.

Az összesítés szerint a halálos áldozatok száma már meghaladja a 30 ezret Törökországban és Szíriában, és félő, hogy a valós mérleg ennek akár kétszerese is lehet.

- Egyszer hullámzott a föld a lábunk alatt, máskor meg hirtelen rázkódott minden, ami körülöttünk volt - folytatta Deme Dávid, aki úgy fogalmazott: hatalmas lelki erőre volt szükségük, hiszen nap mint nap látták, ahogy az életben maradt hozzátartozók zokogva keresik családtagjaikat. - Nem egy olyan eset volt, amikor a romok alatt a szülők a saját halott gyermekük mellett feküdtek napokig, de ugyanez fordítva is előfordult.

- Találtunk a romok között olyan szerződést, ami szerint alig egy hónappal korábban költözött a lakásba a család - emlékezett vissza Horváth Péter, aki a helyszínen lévő statikusokra hivatkozva állította: némelyik épület eleve rossz minőségben készült.

A két kanizsai tűzoltót csütörtökön Balogh László polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő fogadta a hivatalban. A két politikus köszönetét fejezte ki a hősies helytállásért.

- A magyarokra mindig lehet számítani, ha segítségre van szükség - hangsúlyozta Cseresnyés Péter, aki hozzátette: a HUNOR mentőszervezet nemzetközi összehasonlításban is az élmezőnyhöz tartozik.

A szóbeli köszönetnyilvánítás mellett Deme Dávid és Horváth Péter egy kétnapos wellnesspihenésen is részt vehet másodmagával, a gáláns ajándékot Balogh László polgármester saját keretéből, illetve a zalakarosi MenDan Hotel ajánlotta fel a két tűzoltónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában