Miniszteri dicséret a színvonalas munkáért

2023.02.20. 11:30

Örökös Élménysuli címet kapott az Egervári László Általános Iskola (galéria, videó)

Több mint egy éve már, hogy felújított és kibővített iskolában, 21. századi körülmények között tanulhatnak az egervári gyerekek. S csakugyan, mintha szó szerint kiérdemelték volna a beruházást: miniszteri dicsérettel és Örökös Élménysuli címmel büszkélkedhetnek.

Mozsár Eszter

A tornateremben éppen az alsósoknak tartott testnevelés órát Szermjagin Marianna

Buzogányné Benkő Szilvia tanító matematika órájára érkeztünk, ahol a negyedikesek éppen a válogatások, csoportosítások, halmazok témájában mélyedtek el. A kisdiákok kérdésünkre egyhangúan úgy válaszoltak, hogy nagyon élvezik a játékos foglalkozást. A pedagógus az újonnan vásárolt interaktív tábla segítségével oktatott, azonban az iskola minden osztályteremében és szakoktatói termében a legmodernebb eszközöket találjuk.

A tornateremben éppen az alsósoknak tartott testnevelés órát Szermjagin Marianna. A jó tanulmányi eredmények mellett a sportban elért sikereket sorolja Gyerkó Gábor polgármester és Kenessey Tibor János intézményvezető: a fiúk labdarúgásban, míg a leányok kézilabdában remekelnek. A kézilabdások például a közelmúltban eljutottak az országos diákolimpia döntőjébe, ami igazán nagy dicsőség egy falusi iskolának. Főleg, ha olyan tanár edzi őket, mint az olimpiai ezüstérmes, háromszoros magyar bajnok, BL-győztes kézilabdázó, Balogh Beatrix. A fiúk ugyancsak kitettek magukért, hiszen az intézmény labdarúgó csapata is országos döntőt játszott, ami annak köszönhető, hogy korábban megnyerték a városkörnyéki, a vármegyei, valamint a területi (dunántúli) döntőt is. Mindezt két szakágban, szabadtéri és futsal kategóriákban. Ezen kívül Havasi Ferenc bajnok légpuskás versenyző tart szakkört és indítja versenyeken a diákokat, köztük az iskolába járó Havasi hármasikreket. A csapat már többször nyerte el a megyei bajnok címet.

Kenessey Tibor János intézményvezető és Gyerkó Gábor polgármester a kitüntető oklevéllel az Örökös Élménysuli tábla előtt

Az Egervári László Általános Iskola nevelőtestülete tavaly októbertől Miniszteri Elismerő Oklevéllel büszkélkedhet, amire Kajári Attila, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ igazgatója terjesztette fel az intézményt. Az Örökös Élménysuli címre még a felújítás alatt adtak be pályázatot. Kétszer már nyertek, s harmadszorra tavaly ősszel vált véglegessé a kitüntető cím. Az iskolafelújítással együtt vállalták az úgynevezett Komplex Alapprogram bevezetését, amit már három éve készítettek elő.

– Az elismerések azt jelzik, hogy minőségi pedagógiai, módszertani munka folyik nálunk, s ezt különösen a beiskolázásokkor tudjuk hangsúlyozni. Ez a kollektíva érdeme, nem az enyém – mondta mosolyogva Kenessey Tibor János intézményvezető. - Jelenleg 16 pedagógusunk 158 diákot oktat intézményünkben. Hat faluból érkeznek hozzánk a diákok, és a zalaszentiváni általános iskola is hozzánk tartozik telephelyként, ahol ugyancsak kiváló szakmai munka folyik. Rendkívül hálásak vagyunk azért is, hogy a legutóbbi egervári korszerűsítés során 54 millió forintot fordíthattunk eszközfejlesztésre, ami szintén nagyon sokan lendített az oktatás színvonalán.

Valóban, körbenézve már nyoma sincs a hét hónapos felújításnak, amit 2021 májusára fejeztek be. Mint ismert, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ 670 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatást nyert a modernizálásra. A polgármester és az iskola vezetője büszkén invitál körbe a kétszintes épületben, miközben azt is megtudom, hogy hol volt a régi szárny, s miként építettek teljesen új utcafrontot. A tornaterem hónapokon át raktárként üzemelt, de erre már ki emlékszik. Az építkezés alatt az emeletes szárnyban tanultak a gyermekek, s csak egy-egy osztály vándorolt hol a kultúrházba, hol a dénesfai településrészen található régi iskola (ma civilek háza) épületébe.

Buzogányné Benkő Szilvia tanító matematika óráján a negyedikesek éppen a válogatások, csoportosítások, halmazok témájában mélyedtek el

– Szó szerint minden tantárgyhoz megvan minden eszközünk, semmiben sem szenvedünk hiányt. Legyen az technika, rajz, természetismeret, matematika, irodalom vagy éppen programozás. Utóbbihoz rendelkezünk micro:bitekkel, oktatási célra kifejlesztett, egyetlen lapkán megvalósított miniszámítógépekkel. A gyerekek ámulva figyelik a kémia szaktanteremben a kísérleteket is. A technika teremben szintén nagy a bőség. Minden gyereknek jut akkumulátoros fúrógép, tizenöt varrógépünk van, valamint teljesen felszerelt tankonyhánk. Szoktam viccelődni, hogy a konfekció öltönyt itt fogom varratni az iskolában. Minden osztályban van interaktív panel, kivétel az elsősök tantermében. Ennek oka, hogy informatika szakosként is úgy vélem, a legkisebbek életében a tanító személye legyen a leghangsúlyosabb tanulmányaik megkezdésekor – érvelt Kenessey Tibor.

Az élménysuli cím kötelezettségekkel is jár, de ezt szívesen vállalják.

– Mivel a környéken nem találtunk olyan intézményt, amely hasonló módszerekkel dolgozik mint a mi tantestületünk, így esett a választás a Balatonszentgyörgyi Dobó István Általános Iskolára, a programban ők lesznek a jövőbeni mentoráltjaink. A balatonszentgyörgyi pedagógus kollégák tavaly tavasszal jártak nálunk intézménylátogatáson, mi idén tavasszal viszonozzuk a látogatást. Az iskolánk által is alkalmazott Komplex Alapprogram lényege, hogy pozitív élményeken keresztül támogatjuk a tanulók aktív tanórai részvételét, ezért a program bevezetése együtt járt szervezeti és módszertani megújulással is.

Gyerkó Gábor polgármester egy másik eredményre is emlékeztet. Az országos kompetenciamérést minden évben megszervezik a 6., a 8. és a 10. évfolyamon. Ez az iskolások szövegértési képességeire, matematikai eszköztudására, valamint tavalytól a természettudományos műveltségre is fókuszál.

– Tavaly tavasszal a kompetenciamérési listán rendkívül előkelő helyen szerepeltünk, tizedikek lettünk az általános iskolák többezres rangsorában. Szövegértésből és matematikából több év felmérési eredményét hasonlították össze, melynek köszönhetően kaptuk meg dr. Pintér Sándor belügyminiszter úr elismerését. A mi példánk is ékes bizonyíték arra, egy kis falusi iskola bátran felveheti a versenyt a városi, vármegyeszékhelyi, sőt, a fővárosi iskolákkal is – mondta búcsúzóul Gyerkó Gábor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában