Már zajlanak a munkák

2023.02.20. 20:00

Megújul a Rózsák tere (videó, galéria)

Újra a nevéhez méltó lesz a Rózsák tere, a felújítás eredményeként 2600 tő virágban gyönyörködhetnek az arra járók.

Arany Gábor

Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Kovács Károly városépítő programban finanszírozott beruházásról hétfőn a helyszínen tartottak tájékoztatót.  A környéken több felújítás történt az elmúlt években, utalt a Mátyás király utcára, a református templomra, valamint az evangélikus lelkészi és közösségi házra bevezetőjében Balaicz Zoltán polgármester. A felújításra váró közterületek sorában ott a Csány László tér, a hangverseny- és kiállítóterem előtti terület, a Deák tér. Jelenleg pedig az Alfaterv-2000 Kft. tervei alapján a Rózsák terén zajlanak a munkák, amelynek eredményeként a nevéhez méltóvá válik, mondta.

A kivitelező Naste Bau Kft. szakemberei már elbontották a járdát, a sétányokat, a régi szökőkút medencéjét és évek óta használaton kívül vezetékeit. Kisfaludi Strobl Zsigmond 1920-ban készült Kis makrancos című bronzszobra restaurálás után kerül az új szökőkút közepére.  Új tér- és járdaburkolat épül, korszerűsítik a közvilágítást, kicserélik a termőföldréteget, valamint új növényzet telepítenek. Ezen kívül padok, kerékpártároló várja az ide érkezőket. Egy akadálymentes, mozgáskorlátozottak számára fenntartott autóparkolót is kialakítanak.

A gazdaság eredményei lehetővé teszik a hasonló beruházások finanszírozását, fogalmazott Vigh László országgyűlési képviselő. Mint mondta, 5 százalékos növekedést ért el a magyar gazdaság tavaly, és ez évben is többlettel lehet számolni. Ezek teszik lehetővé a fejlesztéseket. Szólt arról is, hogy mind több város, önkormányzat képviseletében érkeznek látogatók Zalaegerszegre azért, hogy megismerjék az elmúlt években elért eredményeket.

A Kovács Károly városépítő program támogatása nélkül nem lehetne megvalósítani hasonló, nagyobb mértékű felújításokat, hangsúlyozta a térség önkormányzati képviselője, Galbavy Zoltán. Szólt arról is, hogy többen aggodalmukat fogalmazták meg, féltve a Rózsák terét, miszerint itt is parkoló épül, de ez a város emblematikus helye, amit óvni, szépíteni kell.

A téren betegségekkel szemben ellenálló Mandarin, valamint Cubana fajtájú dekoratív rózsából 2600 tövet ültetnek el, árulta el érdeklődésünkre Kovács Dezső, a Naste Bau Kft. ügyvezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában