A nap képe

2023.01.18. 20:30

Egy évszázad tanúja a Kis makrancos

Néhány nap és munkagépek vonulnak fel a Rózsák terére, nekiállnak a rehabilitációnak. Most azonban még csöndes a környék.

Mozsár Eszter

Ki gondolta volna, de Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész Kis makrancos bronz szobra több mint száz éve, 1920-ban készült, itt a parkban 1966 óta áll. Tudták, hogy a közkedvelt, ám mostanában csupán a száraz szökőkút medencéjét díszítő alkotásnak több példánya létezik világszerte? A kis rugdalózó, fürdés gondolatától is megrettenő csecsemő és édesanyja kettőse látható még Indonéziában és Amerikában is.

Fotós: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A református templom, az evangélikus parókia és a Kálvária temető hármasánál található közterület 2004-ben kapta a Rózsák tere nevet, akkoriban 500 rózsatövet ültettek el itt, amit azóta nemcsak a város, hanem önkéntesek is gondoznak. A Kárpát-medencei magyarság összetartozását jelképező Székelykapu 2021 nyarán került végleges helyére itt a téren. Esztány Zsolt népi iparművész Csíkszentléleken készítette az alkotást. A székelykapu és a mellette lévő emlékkő felállítását a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Néhány hét és elkezdik tehát a tér felújítását, ami egyébként egy másik, történelmileg fontos hely mellett található. 1756-ban bástyával körülvett temető épült barokk stílusú kápolnával. Ezt akkoriban Padányi Bíró Márton veszprémi püspök egyidőben építtette a Mária Magdolna plébániatemplommal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában