Megújul a hosszúfalusi szakasz

2023.02.14. 12:15

Már régóta tervezik az állami tulajdonú járdák rekonstrukcióját Zalaapátiban

Mintegy 350 méter hosszan megújul Zalaapátiban a Jókai Mór utcai járda, a munkálatokkal március végére végeznek a kivitelezők.

Péter B. Árpád

Megkezdődtek a munkálatok a Jókai utcában

Forrás: ZH

Sok minden elkészült Zalaapátiban is az elmúlt években, ami bizonyítja, hogy a kistelepülések számára a Magyar falu program (MFP) hatalmas dolog, bocsátotta előre Vincze Tibor polgármester, hozzátéve: a járdák felújításával ugyanakkor adósak a vármegye leghosszabb községében, aminek objektív okai vannak.

– A főutcánk járdái állami tulajdonban vannak – folytatta Zalaapáti első embere –, a pályázatok viszont eddig csak a települési szakaszokkal kapcsolatos beruházásokat tették lehetővé. A Magyar falu program azonban ezt a problémát is megoldotta, most már lehetőségünk van ezen utcák megújítására is. További pozitívum, hogy a korábbi ötmilliós támogatási értékhatárt 10 millió forintra emelték.

A település tavaly már pályázott és nyert is egy járdaszakasz felújítására. Az eredeti tervek szerint az elmúlt esztendőben elkészültek volna a munkálatokkal, de a megbízást elnyerő cég számos más feladata miatt csak idénre tudta vállalni a kivitelezést.

A 350 méter hosszú, 1,1 méter széles Jókai Mór utcai járdaszakasz a hosszúfalusi településrészen található, az úgynevezett piros kereszttől a temetőig húzódik. Vincze Tibor arról is beszélt, a felújítás 13 millió forintba kerül, vagyis Zalaapáti önerőt is biztosít e beruházáshoz.

Az előkészítő munkálatok a napokban kezdődtek, amelyről minden ott élő levélben értesítést kapott. Ebben a helyhatóság türelmet kért az érintett szakaszt használóktól. Az ütemterv szerint az aszfaltburkolat – persze, az időjárás függvényében – márciusban kerül majd a megújított utcára, s azzal zárul a beruházás.

– Volt olyan ötlet, hogy térkőburkolattal készüljön a járda, de Zalaapátiban az utcák döntő többsége aszfalttal borított, ezért végül úgy határoztunk, nincs értelme „tarkítani” a települést. Az árkülönbség nem lett volna jelentős, de az egységes településkép érdekében aszfalt kerül a 350 méteres szakaszra – tette hozzá Vincze Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában