Süllőfészkeket is telepítettek

2023.02.27. 12:36

Környezetvédelmi munkák a kustánszegi tóparton

A vízparti nádas megújító vágására hirdetett meg környezetvédelmi közösségi munkát a kustánszegi tóhoz a Göcsej Horgász Egyesület. A munkálatok már két hete elkezdődtek, akkor a keleti és az északi parton, azaz a Németfalu felöli oldalon dolgoztak az önkéntesek, míg az elmúlt hét végén a Kustánszeg felőli oldal került sorra.

Gyuricza Ferenc

A tó kustánszegi oldalán is befejezték a nádas megújító vágását. A kép előterében Kovács Gábor, mögötte Kelemen Csaba és Szappanos István

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Az egyesület elnöke, Kelemen Csaba szerint két hete optimálisabbak voltak a feltételek a munkához, az akkori hideg időjárás miatt ugyanis jég borította a tavat, így könnyebben és gyorsabban haladtak. Ezúttal azonban csak a partról fértek hozzá a növényzethez.  

- A tóparti nádat azért célszerű levágni, mert a gyökérzete körül így levegősebb lesz a növényzet, és az elősegíti a megújulását – magyarázta Kelemen Csaba. – Ezt minden alkalommal január-február környékén végezzük el, rendszerint közösségi munka keretében. Évente négy-öt alkalommal hirdetünk környezetvédelmi munkát, általában konkrét feladatokhoz kapcsolódóan, idén ez volt az első. A  szükséges gépi eszközöket a tagjaink hozták magukkal, az üzemanyagot pedig az egyesület biztosítja.  

Az elnök hozzátette: a tavalyi aszályos időjárás után a tó vízszintje jelentősen csökkent, de az őszi, illetve a januári esőzések szerencsére betelítették a tavat, azaz jelenleg egy kevéssel az üzemi szint felett állnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tóparti nádas gyökérzetének jelentős része a vízben áll, ami kedvez a halaknak, a kárász- és keszegfélék le tudnak ott ívni.  

- A környezetvédelmi munka során süllőfészkeket is telepítettünk a tó különböző pontjaira – folytatta Kelemen Csaba. – Erre azért van szükség, mert a kustánszegi víztározó aljzata sík, kopár, iszapos, azaz nem biztosít optimális feltételeket a süllő ívásához. A süllőfészkek kihelyezésével javítani lehet ezeket a feltételeket. Tavaly tesztjelleggel már próbálkoztunk vele, s kedvezőek voltak a tapasztalataink, úgy láttuk, hogy volt természetes szaporulata a tóban élő süllőnek. Ez évben szeretnénk nyomon követni és dokumentálni a halak mozgását, azokon a pontokon, ahol a süllő biztosan használja a fészkeket, a későbbiekben is alkalmazni fogjuk őket, ahol pedig nem, onnan jövőre a tó más pontjaira helyezzük át őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában