Nemzetközi sikerek

2023.02.28. 11:30

A kémiáért rajong a Batthyány-gimnázium tanulója

A nagykanizsai Ágoston Barbara kémiából több hazai és nemzetközi versenyen is remek eredményt ért el. A Batthyány-gimnázium 12/a osztályos tanulóját a Soós Ernő KFK Víztechnológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa, Gerencsérné dr. Berta Renáta mentorálja.

Benedek Bálint

Ágoston Barbara legutóbbi versenyén is kitett magáért, olyan jól szerepelt, hogy a döntőben folytathatja

Forrás: ZH

Gerencsérné dr. Berta Renátát Barbara édesanyja kereste meg azzal, hogy lányát a tanórákon felül is kifejezetten érdeklik a természettudományos tárgyak, különösen a kémia, és örömmel részt venne kutatási feladatokban is. A kérésnek eleget téve a szakember a diák középiskolai tanárnője, Dénes Sándorné támogatásával meghatározott egy előremutató lehetőséget, amelyen elindulhattak.

- Eljött a Vár utcai laboratóriumba, ahol közösen meghatároztuk a kutatási témát: alacsony költségvetésű hulladék adszorbensként történő felhasználása mezőgazdasági gyomirtószer vízből való eltávolítására - mondta Gerencsérné dr. Berta Renáta. - Vagyis mezőgazdasági hulladékot, nevezetesen szalmát használunk fel arra, hogy bizonyos szermaradványokat eltávolítsunk a vízből. Laboratóriumi kísérleteket végzett arra vonatkozóan, hogy különböző kezelésnek alávetett szalmaszálak miként távolítják el a vizsgálandó vegyületet.

Barbara a 23. Tudományos Diákkörök Kárpát-medencei Konferenciasorozatának az Élet- és környezettudományi tematikus konferenciáján ismertette tudományos tevékenységét. A diákot elszántsága és a téma sikeressége továbbjuttatta a március 31. és április 1. között Gödöllőn rendezendő döntőbe. Utóbbi megmérettetésre is extra felkészülést várnak, hiszen látványos előadással és írott anyaggal kell bizonyítania a kutatás eredményeit.

- Egy ilyen tehetséges, szorgalmas és kitartó diáknak, mint Barbara ez nem okoz problémát - folytatta a szakember. - Főleg annak fényében nem, hogy eközben az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) országos döntőjébe is bejutott, sőt egyéb más nemzetközi versenyek kiírásain is sikeresen szerepel. S ha ez nem lenne elég feladat, akkor a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal középiskolás diákok kutatótevékenységére vonatkozó pályázatának első fordulóján is sikeresen túljutott. Az Eötvös József tehetséggondozó táborban is szerepelt.

Gerencsérné dr. Berta Renáta szerint Ágoston Barbara az a rendkívül szerény, de következetes s kitartó tanuló, aki a kutatásban elmélyült tudást mutathat fel a jövőben a világ számára. Magyarországon kívül kezdené el a felsőfokú tanulmányait, konkrét elképzelése is van, a kémia szerves területével foglalkozna mélyebben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában