Egészség a konyhából

2023.02.18. 12:00

Dietetikus válaszol: a gyulladásos bélbetegségek helyes táplálkozása

A zalaegerszegi dietetikus, Gellén-Kiss Szilvia a sokak által jól ismert bélrendszeri betegségek diétájában nyújt segítséget sorozatunk mai részében.

Józsa Zsuzsa

Forrás: pexels.com

- A gyulladásos bélbetegségek csoportjába általában két betegséget sorolunk: a colitis ulcerosat és a crohn-betegséget. A colitis esetében a vastagbélben, míg a crohn esetében főleg a vékonybélben alakulnak ki fekélyes gyulladások. Jellemző rájuk, hogy vannak fellángolási szakaszai, amikor a tünetek erősen jelentkeznek. Ilyenek például a hasi görcsök, hasmenés ( ami lehet nyákos, véres ), rossz közérzet, hőemelkedés, ízületi gyulladás. Oka ismeretlen, bár feltételezik a genetikai tényezőket és autoimmun folyamatokat, a mai nyugati típusú étkezést (finomított szénhidrátokban és zsírokban gazdag étrend, illetve a rostszegény táplálkozás) valamint a dohányzást a hátterében.

A különböző szakaszoknak eltérő a diétája

- A fellángoláskor egy megszorítóbb, szűk étrend javasolt, ahol a főtt zöldségeknek és hosszan főzött gabonáknak (nyáklevesek) kell lennie a főszerepen. Állagra pürésített, turmixolt ételeket részesítsünk előnybe. Az állapot javulásával pedig fel lehet építeni a táplálkozást. Következő lépésként beépíthetjük a sovány húsokat, zsírszegény tejtermékeket (aki nem érzékeny rá), végül a zsiradékokat. Az étkezés lehetőleg naponta 4-5 alkalom legyen, kis mennyiségekkel. Figyeljünk oda a megfelelő folyadék bevitelre is, átlagosan 1,5-2 l, amit természetesen befolyásolhat az évszak, az aktuális állapot és a fizikai aktivitás.

Gellén-Kiss Szilvia dietetikus 

- Az étrend gerincét főleg a zöldségek adják, kiegészítve a gyümölcsökkel, mint például saláták, sárgarépa, tök félék, cékla, zeller, alma, köre, őszibarack, citrus félék. A sort ki lehet egészíteni a saját érzékenységnek megfelelően. Gabonákkal kapcsolatban szintén egyéni érzékenységet kell figyelembe venni. Aki érzékeny a gluténra az kerülje a búzát, rozst és az árpát, valamint a nem gluténmentesnek jelölt zabot. A kukoricán és a rizsen kívül is létezik sok pszeudogabona, mint például a köles, hajdina, quinoa, amarant. Ezekkel mindenki szabadon kísérletezhet. A durva rostokat kerüljük, viszont a vízben oldható rostok maradjanak az „étlapon”.

Az étrend gerincét a zöldségek és gyümölcsök alkossák.
Forrás: pexels.com

- A tejtermékek szintén megosztóak lehet, ha valaki bírja, akkor is a savanyított tejtermékeket válasza. Húsok közül is a soványabb részeket válasszuk, mint például a sertéscomb, -karaj, csirke-, pulykamell, nyúl, halak. A szendvicsekbe inkább saját magunk által sütött húst tegyük a bolti verzió helyett, de ha mégis valamiért kész áru kerül a kosárba, a sovány gépsonka félék legyenek azok – tanácsolja a dietetikus.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában