2023.02.18. 12:00
Dietetikus válaszol: a gyulladásos bélbetegségek helyes táplálkozása
A zalaegerszegi dietetikus, Gellén-Kiss Szilvia a sokak által jól ismert bélrendszeri betegségek diétájában nyújt segítséget sorozatunk mai részében.
Forrás: pexels.com
- A gyulladásos bélbetegségek csoportjába általában két betegséget sorolunk: a colitis ulcerosat és a crohn-betegséget. A colitis esetében a vastagbélben, míg a crohn esetében főleg a vékonybélben alakulnak ki fekélyes gyulladások. Jellemző rájuk, hogy vannak fellángolási szakaszai, amikor a tünetek erősen jelentkeznek. Ilyenek például a hasi görcsök, hasmenés ( ami lehet nyákos, véres ), rossz közérzet, hőemelkedés, ízületi gyulladás. Oka ismeretlen, bár feltételezik a genetikai tényezőket és autoimmun folyamatokat, a mai nyugati típusú étkezést (finomított szénhidrátokban és zsírokban gazdag étrend, illetve a rostszegény táplálkozás) valamint a dohányzást a hátterében.
A különböző szakaszoknak eltérő a diétája
- A fellángoláskor egy megszorítóbb, szűk étrend javasolt, ahol a főtt zöldségeknek és hosszan főzött gabonáknak (nyáklevesek) kell lennie a főszerepen. Állagra pürésített, turmixolt ételeket részesítsünk előnybe. Az állapot javulásával pedig fel lehet építeni a táplálkozást. Következő lépésként beépíthetjük a sovány húsokat, zsírszegény tejtermékeket (aki nem érzékeny rá), végül a zsiradékokat. Az étkezés lehetőleg naponta 4-5 alkalom legyen, kis mennyiségekkel. Figyeljünk oda a megfelelő folyadék bevitelre is, átlagosan 1,5-2 l, amit természetesen befolyásolhat az évszak, az aktuális állapot és a fizikai aktivitás.
- Az étrend gerincét főleg a zöldségek adják, kiegészítve a gyümölcsökkel, mint például saláták, sárgarépa, tök félék, cékla, zeller, alma, köre, őszibarack, citrus félék. A sort ki lehet egészíteni a saját érzékenységnek megfelelően. Gabonákkal kapcsolatban szintén egyéni érzékenységet kell figyelembe venni. Aki érzékeny a gluténra az kerülje a búzát, rozst és az árpát, valamint a nem gluténmentesnek jelölt zabot. A kukoricán és a rizsen kívül is létezik sok pszeudogabona, mint például a köles, hajdina, quinoa, amarant. Ezekkel mindenki szabadon kísérletezhet. A durva rostokat kerüljük, viszont a vízben oldható rostok maradjanak az „étlapon”.
- A tejtermékek szintén megosztóak lehet, ha valaki bírja, akkor is a savanyított tejtermékeket válasza. Húsok közül is a soványabb részeket válasszuk, mint például a sertéscomb, -karaj, csirke-, pulykamell, nyúl, halak. A szendvicsekbe inkább saját magunk által sütött húst tegyük a bolti verzió helyett, de ha mégis valamiért kész áru kerül a kosárba, a sovány gépsonka félék legyenek azok – tanácsolja a dietetikus.