Szakrális és vallásos alkotások

2023.02.21. 11:30

A szent művészetről szólt a hévízi teológiai szabadegyetem legutóbbi előadása

Idézetekkel és vetített képekkel illusztrált előadást tartott a hévízi plébánián a szent művészetről a Teológiai szabadegyetem-sorozat legutóbbi alkalmán Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány elnöke.

Péter B. Árpád

Dragonits Márta: Minden emberben ott van az istenképűség

Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

A belsőépítész, iparművész szakember lapunknak felelevenítette: a 2007-es a városmisszió érintette meg, amely nyomán azt kezdeményezte: készüljön az Iparművészeti Múzeum kincseiből szakrális kiállítás. E gondolat nyomán született meg 2008-ban az Ars Sacra Alapítvány, és azóta e civil közösség önkéntesen dolgozik azért, hogy minél többekhez eljusson a szent művészet.

Dragonits Márta elmondta: megkülönböztethetünk szakrális és vallásos alkotásokat. Előbbiek Isten tulajdonságait tükrözik: az igazságot, a szépséget, a jóságot, utóbbiak pedig az egyén istenkapcsolatát fejezik ki.

A Teológiai Szabadegyetem tavaszig kínál előadásokat a híveknek, érdeklődőknek
Fotós: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Amikor Nagy Konstantin császár idejében szabad kezet kaptak a keresztények, akkor először megépítették a hatalmas bazilikákat, amelyekben lassan megjelent a szobrászat, a festészet, majd a szónoklat és a zene – idézte fel az Ars Sacra Alapítvány elnöke. – Később, az 500-as évek közepén Nagy Szent Gergely pápa megalkotta a gregoriánt, amely a mai napig a legcsodálatosabb egyházi zene.

Az elnök Joseph Ratzingert, a későbbi XVI. Benedek pápát idézve kijelentette, a művészet válságának az az oka, hogy az alkotók már nem Istennel együtt élnek, és manapság kevés olyan akad, aki a szívében élő Szentlélek segítségével a láthatatlant tudja megmutatni a láthatóban. Dragonits Márta szerint attól függetlenül, hogy a művész nem Krisztussal él együtt, minden emberben ott van az istenképűség, ezért a transzcendens ma is megmutatkozik jónéhány zeneműben, szoborban, festményben.

– Azon művészeknek, akik a létünk függőleges tengelyét próbálják megmutatni, túllátva a való világon, ott van az alkotásaiban a szakralitás és jelen van a transzcendens, vagyis a szép, a jó és az igaz – tette hozzá Dragonits Márta, aki szerint az egyház az ünnepek őre, méghozzá a szakrális művészetek teljességében. Benedek pápát idézve úgy folytatta: például a zene és a környezet harmonikus egysége felemeli az ember Istenhez.

A hévízi plébánia Teológiai Szabadegyetem-sorozata csütörtökön folytatódik: 17 órától Érszegi Márk Aurél, a Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója „A Vatikán és a Szentszék magyar szemmel” címmel tart előadást a városháza dísztermében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában