Összefoglaló

2023.01.09. 17:01

Zala vármegye hírei - röviden

ZH

Újabb útszakasz újult meg Reszneken

Fotó: ZH

Folytatni kívánják a fejlesztéseket Zalában és a megyeszékhelyen

Vigh László országgyűlési képviselő a ZalaZone Autóipari Tesztpálya fogadóépületében tartott évindító sajtótájékoztatón leszögezte: a következő időszak döntéseinél figyelemmel kell lenni arra, hogy Kínából újraindult a koronavírus, a szomszédunkban háború zajlik, a déli határon a migrációs helyzet nem javul. Biztosítani kell a folyamatos energiaellátást és az alapvető élelmiszereket, tette hozzá. Zalát és a megyeszékhelyet érintően leszögezte, folytatni kívánják a fejlesztéseket. A Magyar falu program eddigi három sikeres éve után az elérendő cél: tíz év alatt felújítani minden faluban az utakat, járdákat, közintézményeket – olvasható a Zalai Hírlapban.

 

Közös tekézéssel zárták az esztendőt a tornyiszentmiklósiak

Négy egykori tornyiszentmiklósi lakos, ma már elszármazott tekecsapatot alakított – olvasható a Zalai Hírlapban. Az együttes már több mint egy éve, hogy megalakult, azóta különféle amatőr tekeversenyeken, emléktornákon vesznek részt Tornyi Anno néven, tornyiszentmiklósi mezben, színekben. Bene Nándor polgármestertől megtudtuk, hogy a csapat tagjainak ötlete nyomán hirdették meg év végére a falutekeprogramot, melyen a helyi jelentkezők egy kellemes sportdélutánt tölthettek el együtt, a tekések pedig így népszerűsítették a sportágat.

 

Útfelújítás Reszneken

Még az elmúlt év végén újult meg egy újabb útszakasz Reszneken. A munkálatokról Kercsmár István polgármester számolt be a Zalai Hírlapnak. A Magyar falu program pályázatán nyertek el tavaly 11,2 millió forintot út-híd-kerékpárforgalmi létesítmény, illetve vízelvezetőrendszer építésére, felújítására. A munkálatok több mint ezer négyzetmétert érintettek a falu központjában. Elbontották, felmarták a sérült útburkolatot, majd három centiméter aszfaltkiegyenlítő réteg került az útra meleg, hengerelt aszfalt felhasználásával, majd a felületre 4 centis kopóréteget tettek. Emellett kitisztították az út menti árkot és feltöltötték a padkát.

 

Közösségépítésbe kezdtek Zalaújlakon

A száz lakosú dél-zalai zsákfaluban, Zalaújlakon vidám közösségépítő kezdeményezés indult még tavaly. A település közösségi életének felpezsdítése érdekében néhány lelkes falubeli megalapította a Zalaújlakért Alapítványt, amely számos programmal igyekszik kimozdítani otthonából a lakosságot – tájékoztat a Zalai Hírlap. A kezdeményezés csúcspontjaként nemrégiben a kultúrházban Morzsaparti címmel kvízműsorokkal színesített, vidám zenés összejövetelt tartottak. A jó hangulatú eseményt ezután minden évben megtartják, s remélik, egyre többen, fiatalok is csatlakoznak a csoporthoz.

 

Tűzifavásárlási ajánlatokkal keresik meg a lakosságot a csalók

A Zalaerdő Zrt. felhívja vásárlói figyelmét, hogy a társaság nevében ismeretlenek pénzt próbálnak kicsalni – tájékoztat a zaol.hu. Az utóbbi időszakban egyes ismeretlen személyek a Zalaerdő Zrt. nevével visszaélve hamis tűzifavásárlási ajánlatokkal keresték meg a lakosságot. Előfordult, hogy hamis számlát kiállítva próbálták az állampolgárokat anyagilag megkárosítani. A csalások elkerülése érdekében a Zalaerdő Zrt. kéri a vevőit, hogy bármiféle kötelezettség-vállalás, megrendelés vagy előre fizetés előtt tájékozódjanak az erdészeteknél.

 

Önkéntes munka a baglyokért Orosztonyban

Az Orosztonyban székelő, ám az egész országra kiterjedő tevékenységet folytató Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány bázisán önkéntes munkára várnak mindenkit február 10. és 12. között – tájékoztat a zaol.hu. Az elmúlt időszakban többek közt hasonló megmozdulások keretében létesült műhely, iroda és több röpde is a Temesvári utca 8. szám alatt, ám a szervezet közösségi oldalán olvasható bejegyzés szerint nagy szükség lenne még egy fedett tárolóra, amit ezekben a napokban építenének meg. A munkálatok során elbontanak egy régi röpdét és az így nyert anyagokból ácsolnak nyeregtetőt – ebben segíthet, akinek ideje és kézügyessége engedi. Szállás megoldható, illetve lehet, hogy egy tál meleg étel is készül.

 

Százkilenccel száguldott át a ZTE KK a Körmenden

A férfi kosárlabda NB I A-csoportjának 15. fordulójában a Zalakerámia ZTE KK együttese örök riválisát, a Körmendet fogadta Zalaegerszegen – olvasható a Zalai Hírlapban. Hamisítatlan rangadóhangulat fogadta a csapatokat, a ZTE KK pedig nagyon magabiztos volt ezen a napon: remek győzelmet aratott a Körmend ellen. Végeredmény: Zalakerámia ZTE KK - Egis Körmend 109-77.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában