A bőséges termés reményében

2023.01.21. 14:00

Vince napot tartottak Nován

Szeles, téli időben gyűltek össze az Alsó-hegyen a szőlősgazdák Vince-nap alkalmával szombaton délelőtt, hogy megtartsák az ilyenkor szokásos ceremóniát és áldást kérjenek a szőlőre a bőséges termés reményében.

Korosa Titanilla

Horváth Tamás köszöntötte a megjelenteket

Fotó: Korosa Titanilla

A Novai Borkultúráért Egyesület és a község önkormányzata szervezte a rendezvényt, a gazdákat Kovács József és Egyed Vince pincéjéhez várták, ahol Horváth Tamás, az egyesület elnöke szólt az Ibériai-félszigetről, a mai Spanyolország területéről származó Szent Vince vértanúról és a naphoz köthető hagyományokról, népszokásokról. 

-Vince nevéből származik a vincellér szó, aki a birtokokon a szőlő és a bor gazdája, kezelő volt - mondta Horváth Tamás. - A magyar koronázási paláston is ábrázolják, vagyis kultusza már ezer évvel ezelőtt is jelen volt. Vince napja január 22-e, e nap a szőlészek és borászok első ünnepe az évben. Ilyenkor a népi megfigyelésekből következtettek a termésre. Szokás volt megvágni a Vince-vesszőt, melyet vízbe tettek és figyelték a rügyek fejlődését. Ha jól növekedtek, akkor bíztak a bőséges termésben és a jó minőségű szőlőben, borban. Ide kapcsolódik a mondás, hogy ha megcsordul a Vince, telik a pince, ami azt jelenti, hogy ha enyhe az idő, akkor bő termés lesz.

Ezután Nagy Tamás plébános áldotta meg szintén a hagyomány szerint az első szőlővesszőt a pinceajtó után, ahogy az elődöknél is szokás volt, majd Salamon János kertészmérnök tartott metszési bemutatót a gazdáknak. A szakmai tájékoztatást követően pincebejárásra indultak a résztvevők, 6-7 helyet kerestek fel és kóstolták meg a kínált borokat, illetve közös ebéd is szerepelt a programban. A rendezvényen a Csentei Szőlőtermelők Egyesülete is képviseltette magát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában