Kitüntetéseket is átadtak

2023.01.22. 14:00

Városi ünnepséget tartottak a magyar kultúra napja alkalmából Nagykanizsán

Szombaton a Hevesi Sándor Művelődési Központban tartották a városi ünnepséget a magyar kultúra napja alkalmából, ahol kitüntetéseket is átadtak.

Korosa Titanilla

A díjakat Balogh László (b) és Gábris Jácint (j) adták át. Képünkön a díjazottak: Kunics Zsuzsanna, Schmidt Judit, Tóth István Csonti.

Fotó: Korosa Titanilla

Köszöntőt mondott a rendezvényen Balogh László, Nagykanizsa polgármestere. 

-Amikor felcsendülnek 200 éves Himnuszunk szavai: azzal szótlan fohászok, Istennek szóló bensőséges, néma imádságok hangjai artikulálódnak a magyar közösség lelkében - kezdte Balogh László. - Egy nemzet születik. Általa egy égnek szóló személyes hang válik közössé, a személy imája lesz mindannyiunké, egyesítve tízmillió csendes szólamot a formában: a nyelvet és lelket kapott nemzet egységében. Ez a nyelv a kultúra formaadó és mozgató szerepe, amely nélkülözhetetlen a közösségi élet nagy folyamában. És ez a kultúra intézményeinek formaadó és mozgató szerepe, amely nélkülözhetetlen a kulturális élet nagy folyamában. Mert kulturális intézményeink nélkül, a benne munkálkodók szerepe nélkül nem lenne közös hely, nem lenne közös nyelv, ahol érték és közös mérték születhet. Nélkülük nem lenne forma, amely utat mutat és teret ad a káprázó képzeletnek, a teremtő akaratnak: vagyis az alkotásnak. Mert a kultúra nem szórakozás. A kultúra viszonyulás; emberviszonyulás: másokhoz és önmagunkhoz, a múlthoz és az álmokhoz, hagyatékhoz és munkához, az éghez és a földhöz.

Ünnepélyes pillanatok következtek ezután, a város közművelődési és közgyűjteményi intézményeiben hivatásukat gyakorlók kitüntetésben részesültek kiváló kultúraközvetítői munkájuk elismeréseként. Kitüntetést vehetett át Kunics Zsuzsanna történész-muzeológus, a Thúry György Múzeum munkatársa, Schmidt Judit, a Halis István Városi Könyvtár segédkönyvtárosa, valamint Tóth István "Csonti", a Móricz Zsigmond Művelődési Ház és a Zalagyöngye Művészeti  Műhely vezetője. 

Ezután Gábris Jácint, az önkormányzat oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságának elnöke nyitotta meg a Szikrák Táncegyüttes „Szív rejti – lélek takarja” című műsorát, melyben a Kanizsai Fiatalok Közösségének versmondói is közreműködtek. A zenei kíséretet a Csádé zenekar és barátaik szolgáltatták. Szerepelt még a gálaműsorban a Zalagyöngye Táncegyüttes és a Gyöngyszemek Táncegyüttes is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában