Díjmentesen utazhattak az ukrán menekültek

2023.01.11. 18:30

Ortodox karácsony, távol az otthontól

A Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek díjmentesen utazhattak az ortodox karácsony alkalmából a budapesti, a debreceni és a miskolci ukrán nyelvű ünnepi istentisztelekre a kormány, valamint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával.

Péter B. Árpád

Magyarországon három városban tartottak ukrán nyelvű ünnepi istentiszteleket, amelyekre díjmentesen utazhattak a menekültek

Forrás: Facebook / Nagy Bálint

A MÁV-START és a GYSEV a háború kezdete óta biztosítja hazánkban az ukránok közlekedését a február 27-én bevezetett ingyenes Szolidaritási jeggyel, amelyet az egyházi ünnepi alkalmakra való eljutáshoz is használhattak az itt tartózkodók – tudatta közösségi oldalán Nagy Bálint közlekedési államtitkár, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője.

Ünnep a gyászban a fővárosban, az ortodox karácsony idején
Forrás: Facebook / Nagy Bálint

Ezzel azt akarták segíteni, hogy az ukrán polgárok a szülőföldjüktől távol is tudjanak anyanyelvi hitéletet élni, s az ünnepek alkalmával találkozhassanak egymással. Mindezt Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló kezdeményezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában