Műemlék

2023.01.13. 15:30

Összefogásból újulhatott meg a templom Gelsén

A 237 éves Sarlós Boldogasszony római katolikus templom külső homlokzatfelújítására 15 millió forintot nyert a Bethlen Gábor Alapkezelőtől a plébánia. A drágulás miatt végül, a hívek adományai révén, több mint 18 millió forintból valósult meg nemrégiben a beruházás.

Benedek Bálint

A gelsei Sarlós Boldogasszony Plébánia nemrégiben pályázati pénzből külső felújításon esett át

Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A környék egyetlen műemlék temploma a település szívében áll. A pályázati anyagból kiderül: a viszonylag nagyméretű épület sík területen áll és egy periódusú belső festései 1790-ben készültek. A templomon 2001-ben történt legutóbb homlokzatfelújítás, a festés és a vakolat az azóta eltelt időben jelentősen megkopott. Ezért a most megvalósított projekt keretében eltávolították a simítóréteg lepattogzott, levált, megrepedt részeit és lemosták, letisztították a teljes felületet. A beruházás során új vakolat került a falakra és lefestették a tornyot borító sisakot is. A színeket a műemléki hatóság közreműködésével választották ki, s próbafestést követően vitték fel a falakra. A felújítást és a műszaki ellenőrzést két nagykanizsai cég végezte.

A beruházás szükségességét 2018-ban Arányi Zoltán plébános ismerte fel és a helyi pályázatíró csapat közreműködésével készítette elő, ám a Bethlen Gábor Alapkezelőtől nyert 15 millió forint mellé a hívek nagylelkű adományai is szükségesek voltak. A közösségi összefogás dicsérete az impozáns templom.

A helyszínen egyéb elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen Nikli Zsolt plébános, aki 2022. augusztus 10-től Újudvar, Gelse, Gelsesziget és Kilimán szolgálatát látja el. Telefonon elmondta: a hívek több mint két millió forinttal járultak hozzá a felújításhoz, sőt néhányak még kétkezi munkájukat is felajánlották, például a templom körüli vízelvezetés rekonstrukciójához.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában