Spórolni kell

2023.01.07. 14:00

Kényszerintézkedéseket hoztak a költségek csökkentésére Lispeszentadorjánon

Ideiglenesen bezárta a saját tulajdonában lévő vendégházat, valamint a lispei településrészen található faluházat is a dél-zalai község önkormányzata. A kényszerű intézkedéseket az elszabadult energiaárak miatt volt kénytelen meghozni a képviselőtestület.

Gyuricza Ferenc

Tóth Attila falugondnok feladatköre az újonnan megnyitott helyiség felfűtésével bővült

Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

Árkus Béla polgármester lapunknak elmondta: ezeket az ingatlanokat vezetékes gázzal fűtik, aminek költsége január elsejével mintegy tizenegyszeresére növekedett. Az önkormányzat ezt a terhet nem tudja felvállalni.

– A költségek csökkentésére szóló intézkedési tervben fogalmazottak szerint az adorjáni településrész kultúrházánál szintén korlátozásokat alkalmaztunk – folytatta a polgármester. – Az egy többfunkciós, viszonylag nagyobb alapterületű, kétszintes épület, ami többek között a Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott szakköri tevékenységeket befogadó gondozási központ és a volt óvoda helyiségeit, a könyvtárat, egy konyhát, a polgármesteri hivatalt és a kultúrház nagytermét is magába foglalja. Csak ennek az egy épületnek a fűtési költségei havi 58 ezer forintról 660 ezer forintra emelkedtek. Az itteni helyiségek többségét is lezártuk, csak a könyvtár látogatható hetente egyszer, hatórás időtartamban, a szakkörök pedig 2-2 órás nyitvatartás mellett valósulnak meg.

Árkus Béla azt mondja: minden más tevékenységet egy olyan kisebb alapterületű helyiségbe tesznek át, aminek a fűtése fatüzeléssel is megoldható. Ezt a termet már évek óta nem használták – legutóbb a már négy éve megszűnt nyugdíjas klub tartotta itt összejöveteleit –, így felújításra szorul, ám annak költségei jóval kisebbek, mint a gázszámla, a munkálatait pedig maguk is meg tudják oldani. A fűtésre egyelőre egy régi dobkályhát állítottak be, ami a polgármester szerint sem XXI. századi megoldás, de ez tűnik a legpraktikusabb megoldásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában