Összefoglaló

2023.01.31. 17:00

Gyalogosok, napelempark és postagalambászok - Híreink a vármegyéből

ZH

A gerjeni avatón balról a második Lehőcz Balázs Gábor, jobbra Könyves Gábor

Fotó: MET ASSET MANAGEMENT

A gyalogosok biztonságára hívták fel a figyelmet a rendőrség szakemberei Zalaegerszegen

A kijelölt átkelőhelyen a gyalogosoknak elsőbbségük van, de ezt sajnos nem mindig kapják meg, ezért fokozott óvatosságot kérnek tőlük a saját érdekükben. Röviden így lehet összefoglalni annak a tájékoztatónak a lényegét, amit a Zalaegerszegi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője, Soós Szabolcs alezredes tartott a belváros forgalmas pontján, a Kossuth és Petőfi utca kereszteződésénél. Ennek apropója, hogy megszaporodtak a gyalogosgázolások. Legutóbb a megyeszékhelyen, a Belső Elkerülő és a Vágóhíd utca kereszteződésénél történt ilyen baleset ott, ahol a zebrán átkelő gyalogosra még a felvillanó LED-fénysor is figyelmeztet. Ez sem akadályozta meg a gázolást. A zaol.hu tudósítása szerint a sajtóeseményen elhangzott: az autósok felelőssége vitathatatlan, hiszen a KRESZ kimondja: kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Ez azonban nem mentesíti a gyalogosokat a körültekintő viselkedéstől.

– Csak akkor lépjenek le az úttestre, ha meggyőződtek róla, hogy biztonságosan át tudnak kelni, a közeledő jármű meg fog állni – hívta fel a figyelmet Soós Szabolcs.

Felavatták a harmadik napelemparkot Söjtörön

A Tolna vármegyei Gerjen településen rendezett ünnepség keretében avatták fel a zalai faluban megépült harmadik, legnagyobb napelemparkot is. A zaol.hu tudósítása szerint a két beruházás fővállalkozói azonosak: a svájci IBC Solar Energy GmbH, valamint a hazai MVM Expert Zrt. A MET Gerjen Solar Park és a MET Söjtör Solar Park elnevezésű létesítmények összesen 170 hektár területűek, melyekbe 180 ezer napelemet telepítettek. A két erőmű összesen 96 (a zalai 45) MWp zöldenergiát termel a hálózatba, ami nagyjából 50 ezer háztartás kiszolgálására elegendő.

„A cégcsoport Söjtörön az erőmű építése mellett útfelújítással, időszakosan munkahelyek teremtésével és helyi szolgáltatások igénybevételével járult hozzá a település gazdasági növekedéséhez. Az óvodánk támogatásával pedig példaértékű társadalmi felelősségvállalásról tett tanúbizonyságot” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Könyves Gábor, Söjtör polgármestere.

Postagalambászok tartottak díjkiosztót Zalaegerszegen

Az elmúlt év eredményeit összegezte a zalaegerszegi Tóka étteremben a Magyar Postagalamb Sportszövetség 14. Nyugat-Dunántúl Versenykerület tagsága. Mint elhangzott, a múlt évben megrendezett 16 főversenyen és a fiatal galambok 4 megmérettetésén a 11 sportegyesületből 160 tag 6500 felnőtt és 3500 fiatal postagalambbal vett részt. A zaol.hu tudósítása szerint Szabó László, a versenybizottság elnöke a találkozón sikeres évként jellemezte 2022-t, hiszen a versenykerület tagjai az országos eredménylistán a 37 versenyzési formában, illetve kiállításon a sok ezer induló közül 20-ban az első 70 helyezett között szerepeltek.

A középkori utazókról tartott előadást dr. Bilkei Irén Zalaegerszegen

Az úton járók és útonállók középkori világába nyújtott betekintést hétfőn a József Attila Városi Tagkönyvtárban lezajlott előadás, amelyet dr. Bilkei Irén nyugalmazott főlevéltáros, címzetes igazgató tartott. A zalai levéltár történésze a Lokálpatrióta Klub vendége volt. A Zalai Hírlap beszámolója szerint egyebek között azt is megtudhatták tőle az érdeklődők, hogy a középkori Magyarországon Zalában volt a legsűrűbb az úthálózat, a tagolt domborzati viszonyok mellett ez volt a legsűrűbben lakott terület, a megyét pedig körbevette a két, Itáliába vezető út.

Rézcsöveket lopott volna a zalakomári férfi és ismeretlen társa, de lebuktak

A főügyészségi tájékoztató szerint a történtek miatt vádlottá lett, 1969-ben született zalakomári férfi ismeretlen társával 2021. április 10-re virradó éjszaka az ajtó befeszítésével  jutott be Zalakomárban a Vasút téren található, felszámolás alatti cég  raktárépületbe. A helyiségből két darabban 77 méter hosszú, összesen 93 kiló, 451 ezer forintot érő rézcsövet tulajdonítottak el, miután azokat lefűrészelték. A következő nap kora este visszatértek és a betöréskor nyitva hagyott ajtón bementek a raktárba, ahonnan további 64 méter hosszú, 38 kiló súlyú, 264 ezer forintot érő rézcsövet loptak el. Folytatták volna ténykedésüket, azonban megzavarta őket a raktár bérlője, aki megpróbálta a tolvajokat visszatartani. Nem járt sikerrel, mert a betörő páros erősebbnek bizonyult, az ajtót kinyitották és elmenekültek, hátrahagyva a zsákmányukat. A főügyészségi sajtószóvivő, dr. Pirger Csaba közlése szerint a Nagykanizsai Járási Ügyészség a többszörös visszaesőnek minősülő zalakomári férfi ellen társtettesként elkövetett lopás miatt emelt vádat.

A sofőr és utasa is könnyebben sérült, miután autójuk az árokba borult Ozmánbüknél

A Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint egy 37 éves balatonkeresztúri férfi közlekedett  január 30-án reggel Opel Astra személygépkocsival a 76-os számú főúton, Zalaegerszeg irányából Körmend felé. A 73-as kilométerszelvényben egy jobbra ívelő útkanyarulatban az autó megcsúszott, majd árokba sodródott. A balesetben a sofőr, valamint utasa is könnyű sérüléseket szenvedett.

A ZTE FC-nek el kell kerülnie a kiállításokat

Ez az egyik tanulsága a legutóbbi, Debrecen elleni bajnoki találkozónak, amelyen a zalaegerszegi NB I-es labdarúgócsapat idegenben 3-0-ás vereséget szenvedett. A Zalai Hírlap értékelése szerint az őszi fordulók hasonló tapasztalatai után a DVSC-től elszenvedett vereség is azt igazolja, hogy az emberhátrány felborítja a ZTE agresszív, letámadáson alapuló játékát.  Debrecenben a gyorsan bekapott első gól után a ZTE FC akarata érvényesült, Ricardo Moniz együttese beszorította a házigazdát a saját térfelére. Aztán jött a 33. perc, amikor Mocsi Attila szabálytalankodott Sós Bencével szemben, így büntető következett és a kiállítás. A találkozó után Ricardo Moniz, a ZTE FC mestere vélhetően emiatt volt zaklatottabb, hiszen az M4-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: „Minden héten az áldozat szerepébe kerül a csapatom, és ezt már amatőrségnek tartom.”

A Mezőkövesd elleni vasárnapi hazai találkozó ezáltal felértékelődött, hiszen a riválisok feljöttek a kék-fehérekre, akik egy helyet visszaestek, és jelenleg hatodikok a tabellán. Most nagyon kellene tehát a zalaegerszegi győzelem.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában