Nem akadémikus tagokat várnak

2023.01.18. 15:00

Február 10-ig lehet jelentkezni az MMA felhívására

Ismét lehet jelentkezni a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) nem akadémikus köztestületi tagságára.

Mozsár Eszter

Bereczky Csaba keszthelyi fafaragó Népi Iparművész 2019 óta nem akadémikus tag

Forrás: MMA

A Magyar Művészeti Akadémiáról szóló 2011. évi CIX. törvény alapján az kérheti nem akadémikus tagként való felvételét a köztestületbe, aki DLA fokozattal, a köztestület alapszabályában meghatározott hazai művészeti szakmai elismeréssel vagy külföldi szakmai elismeréssel rendelkezik. A nem akadémikusi tagfelvétel részletes szabályai, formanyomtatványai a köztestület weboldalán érhetők el. A felvételi jelentkezés benyújtásához külön formanyomtatvány áll rendelkezésre, amelyhez csatolni kell a jogosultság igazolását, a kérelmező által aláírt szakmai önéletrajzot, valamint az adatkezelési nyilatkozatot. A felvételi kérelmet kizárólag postai úton, tértivevényes küldeményként 2023. február 10-ig kell feladni a Magyar Művészeti Akadémia Titkárságának postacímére (1368 Budapest, Pf. 242).

Bereczky Csaba keszthelyi fafaragó, a Népművészet Mestere 2019 óta az intézmény Népművészeti Tagozatának levelező tagja, 2016-ban kültagként nyert felvételt a köztestületbe. Ahogy szerkesztőségünknek elmondta, örül annak, hogy a különféle művészeti ágak közül egyre több népművész kéri felvételét. A tagság előnyeit felsorolva hozzátette, a tagok sokkal könnyebben rálátnak a szakmájukhoz kapcsolódó eseményekre, rendezvényekre, pályázatokra, képzésekre. Örvendetes az is, hogy a főváros mellett életre hívják a vidéki munkacsoportokat. Az első ilyen december 15-én alakult Győrben. A regionális elnök vezette munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését.

Az MMA tagjainak életművét egy digitális lexikon mutatja be, ahol 376 akadémikus és „nem akadémikus” tag életét, pályáját és művészetét gazdag fotó- és videó-tartalommal illusztrálják. A 170 szakértő közreműködésével létrehozott portál mind az élő, mind pedig a néhai, valamint posztumusz tiszteleti tagok életművét feldolgozza, amit www.mmakademia.hu oldalon találunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában