A nyolcszáz éves együttélés kordokumentumai

2023.01.03. 11:30

A magyar-horvát perszonálunió tartósságára a világon sincs példa

Az óév utolsó hetének szenzációjaként harangozták be az Aranybulla című hatrészes filmet, amelyet a köztévén lehetett követni.

Mihovics József

Az interneten is elérhető virtuális kiállítás címlapja a Nemzeti Múzeummal

Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A dokumentarista és játékfilmes elemeket egyaránt felvonultató alkotás a korábbi nagyszabású horvátországi és magyarországi kiállításokat juttatja eszembe. A bemutatót Zágrábban 2020 őszén az év kulturális eseményeként aposztrofálták, s egy évre rá Budapesten is reprezentatív helyen, a Nemzeti Múzeumban tárták a közönség elé, ahol a múlt év március 15-ig lehetett megtekinteni. A tárlat az Ars et Virtus. Horvátország-Magyarország: 800 év közös kulturális öröksége címet kapta, s a mai napig felkereshető az interneten virtuális formában, a magyar és horvát nyelv mellett angolul is.

Két nevezetes szám: 800, illetve 816! Az előbbi az Aranybulla „kora”, a másik a magyar-horvát együttélés (a perszonálunió) időtartama. A korszak uralkodóit Árpád fejedelem leszármazottai adják. Az említett film két hőse közül Imre király 1196-tól 1204-ig uralkodott, majd 1205-től II. Andrásé volt a trón 30 éven át, 1235-ig. Velük kapcsolatban kikerülhetetlen a nagy királyság déli fele, amelyről alig esik szó a filmes produkcióban.

Magyar-horvát királyság déli fele a 11-12. században
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A kezdet a 11. század elejére nyúlik vissza. A két nép közös történelme Zvonimir horvát király 1089-ben bekövetkezett halálával kezdődött. Őt rövid időre még II. Stjepan (István) követte a trónon, ám korai halála jogi zűrzavarhoz vezetett, ugyanis vele kihalt a Trpimirović dinasztia. A patthelyzetet Zvonimir magyar származású felesége, Árpád-házi Ilona (a horvátok Lijepa Jelena, vagyis Szép Ilona névvel illetik) oldotta fel. Ő a bizánci törvényekre hivatkozva, melyek szerint az özvegyet illeti az új király megnevezése, saját testvérét, László királyt kérte meg, hogy Horvátországban is vegye át a hatalmat. Ezt a horvát és szlavón nemesek helyeselték, nem úgy a déli végeken a dalmátok. Az alkudozás végén, 1102-ben az új magyar koronás fő, Könyves Kálmán Tengerfehérvárott (Biograd na moru) horvát királyi címet is kapott. Ezzel létrejött a több mint 800 évig fennálló perszonálunió, amely kisebb-nagyobb zökkenőkkel egészen 1918-ig életképesnek bizonyult.

Nagyobb súrlódások akkor adódtak, amikor itt is, ott is felerősödtek a nemzeti ideológiák, a 19. század első felében kibontakoztak a reformmozgalmak. Horvát oldalon ez abban az illírizmusban csúcsosodott ki, amely a nemzeti újjászületést és önállósodást tűzte zászlajára. E törekvés nem zárta ki azt, hogy a déli szlávok a szerb, a horvát és a szlovén nép politikai és kulturális egyesítését szorgalmazták. Ennek hívei 1848-49-ben a Habsburgok oldalán, a magyar forradalom ellen fordultak. Egy időre formálisan félbe is szakadt a perszonálunió, ám új erőre kapott az 1868-as a magyar-horvát kiegyezéssel.

Az említett nagyszabású tárlatnak a horvát fővárosban az előkelő galéria, a Klovićevi dvori adott otthont, de Budapesten is reprezentatív helyre, a Nemzeti Múzeumra esett a választás. Odaát az év kiállításaként harangozta be és a méltatta a bemutatót a helyi média, szenzációként tálalva, hogy első alkalommal került közönség elé a legrégebbi, 1647-ből származó ismert horvát zászló. A koronázási lobogón a piros-fehér, sakktáblaszerű országcímer mellett latinul a Croatiae felirat olvasható. 

A  Magyar Szent Korona angyalos középcímere

Ahogy a tárlatot összeállító történészek és muzeológusok hangsúlyozták: a két nemzet közötti összekötő kapocs a keresztény hit és a latinos műveltség. Lehetetlen nyolcszáz évet együtt tölteni lelki rokonság nélkül. A zágrábi egyházmegyét Szent László alapította, de Szent Imre és Árpádházi Szent Erzsébet tisztelete is máig jelen van szomszédainknál. Ők a legszebb szakrális építészeti emlékek közt emlegetik a női bencés rend templomának harangtornyát Zadarban, amelyet Árpád-házi Könyves Kálmán emeltetett 1105-ben. A mértékadó szakemberek nem felejtik el megjegyezni, hogy a magyar-horvát királyság Európa egyik legnagyobb, leggazdagabb hatalma volt. Ugyancsak szerintük a kontinensen páratlan az ilyen hosszú ideig tartó unió. Tartósságára és alapjában véve békés mivoltára nincs is hasonló példa.

A művészeti kapcsolatok terén is szembetűnőek a hasonlóságok. A horvát Munkácsyként emlegetett Vlaho Bukovac több képpel is szerepelt Budapesten az 1896-os millenniumi kiállításon. Így a Dubravka (más néven a Raguzai nő) című művével. A nagyméretű, 300x215 centis kompozíció Ivan Gundulić azonos című, a 17. század harmadik évtizedének közepén született pasztorális drámájának alakjait örökíti meg, s Dubrovnik (régi nevén Raguza) szabadságát dicsőíti. Az értékes festményt a magyar kormány akkoriban vásárolta meg az Országos Képtár (a későbbi Szépművészeti Múzeum) számára.

Vlaho Bukovac.  a horvát Munkácsy  nagyméretű, Dubravka című képét  a  Szépművészeti Múzeumban őrzik
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

A magyar Országgyűlés tavaly őszi döntése értelmében idén április 24-e lesz az Aranybulla napja, ugyanis II. András 1222-ben Fehérváron ezen a napon nyújtotta be a máig ható törvényt. Ennek utolsó cikkelye az ellenállási záradék. Ez felhatalmazta a világi és egyházi előkelőségeket, hogy ellenszegüljenek a király akaratának, ha megszegi a törvénybe foglaltakat. Ez vezérelhette évszázadokkal később a Wesselényi-összeesküvés résztvevőit, amikor az osztrák Lipót császár ellen merészeltek szervezkedni. Tudjuk, miként végezte 1670-ben a két horvát, Zrínyi Péter bán és Fran Krsto Frankopan (Frangepán Ferenc Kristóf) főnemes, akik pedig „csak” több jogot óhajtottak földjüknek, ahol éltek, amelyet az oszmánok ellen védtek hősiesen.

A magyar-horvát kapcsolatok fáradhatatlan istápolója volt Bajza József irodalmár, a tudományos akadémia tagja, aki külön szócikket kapott a horvát enciklopédiában. Ebben többek közt az áll, hogy olyannyira megtanult horvátul, hogy egyetemi előadásokat is tartott ezen a nyelven. Amit ugyancsak nagyra tartanak odaát: több neves horvát íróról is írt tanulmányt, így a klasszikusnak számító Miroslav Krležáról is ő emlékezett meg elsőként Magyarországon.

Az Aranybula nemesfém pecsétjének előlapja. A latin felirat  magyarul  András, Isten kegyelméből Magyarország, Dalmácia, Horvátország, Ráma, Szerbia, Halics és Ladoméria királya.
Forrás: Magyar Nemzeti Múzeum

Ahogy Bajza egyik, 1918-as publicisztikájában fogalmazott: óriási bűn volt, hogy a magyar politikai körök teljesen elhanyagolták a horvát-magyar kapcsolatokat. Ahogy ő látta: a pesti kormány 1905 és 1918 között kizárólagosan a délszlávok (horvátok és szerbek) koalíciójára alapozott, megfeledkezve az előbbiek (a horvátok) sajátos, egyenjogúságon alapuló érdekeiről.

Úgy látta, hogy nem délszláv politikát kellene folytatni, hanem olyat, melyben a másik felet egyenrangú partnerként ismerik el. Megoldásként azt írta: „kíséreljük meg az unió újraélesztését”.

Javaslata azonban megkésettnek bizonyult…

 

Vármegyék, zalai kezdeményezésre

II. András idején a szerviensek szervezkedni kezdtek, mert helyzetük nem változott, a törvények ellenére kiszolgáltatottak maradtak. Így a zalai köznemesek is, akik 1232-ben Kehidán kelt levelükkel a királyhoz fordultak. (A kortörténeti dokumentumot az Országos Levéltárban őrzik.)

Az oklevélben „a Zalán innen és túl lakó szerviensek” azt kérték, hogy szolgabírákat választhassanak maguknak, s így bizonyos ügyekben maguk szolgáltathassanak igazságot. A megsokasodott bűnesetekre hivatkoztak s arra , hogy a királyi bírák messze voltak a történésektől. A kérés meghallgatásra talált, s még abban az évben Kehidán ülésezhetett az ország első nemesi bírósága, amely az Atyusz (Oguz) szlavón bán és Bertalan veszprémi püspök közti birtokvitában ítélkezett. Az eljárás során tanúként több, „eléggé nemes” férfiút hallgattak meg.

Tulajdonképpen ekkortól beszélhetünk nemesi vármegyékről, amelyek a földbirtokosok önkormányzati szervei lettek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában